windverwachting

Iets meer animo voor 24 uurs Zeilrace 2014 dan vorig jaar

PERSBERICHT
Medemblik – De vijftigste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace trekt wat deelnemers meer dan vorig jaar. De teller staat nu op 620, waarvan er 439 in de tocht starten en 181 in de negen wedstrijdklassen. (In 2013 startten 563 van de 611 ingeschreven boten.) De populaire zeilwedstrijd start op vrijdagavond 22 augustus vanuit veertien plaatsen rondom het IJsselmeer en Markermeer. De deelnemers moeten in 24 uur tijd zoveel mogelijk zeemijlen zien af te leggen.
Onder de kanshebbers is een aantal winnaars van 2013, zoals Roy Heiner met de Hemels van der Hart (TH 38) in de ORC1. Heiner heeft zijn pijlen gezet op het breken van het mijlenrecord voor monohulls, iets dat hem vorig jaar net niet lukte. Hij kwam toen een halve mijl te kort. Wim van Rootselaar met de Lemsteraak Danielle stond vorig jaar eveneens op het podium en doet opnieuw een gooi naar de eerste plaats. H. van der Werf met de Maxfun 25 Windverwachting verdedigt zijn overall prijs in de tocht.
Historisch
In de tochtklasse doen twee historische kajuitjachten mee. M. van der Werf zeilt met de Starnakel (Baron van Hoëvell), het jacht dat in 1950 de 24 Uurs Zeilrace wist uit te zeilen en won. Omdat er destijds maar twee deelnemers van de 22 finishten, duurde het tot 1965 tot het evenement een vervolg en definitief karakter kreeg. In dat jaar won de Salacia, een Brabant Kruiser. 1965 geldt officieel als de eerste 24 Uurs Zeilrace. Zaterdagavond na de finish in Medemblik zijn deze jachten te bewonderen in de Oosterhaven.
Walactiviteiten
Gedurende de jubileumeditie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is er voor de deelnemers, maar ook voor het publiek op de wal genoeg te beleven. Het is altijd weer bijzonder om de meer dan zeshonderd deelnemers vanaf 18.00 uur massaal te zien binnenkomen in de haven van Medemblik. Honderden mensen staan op de dijk bij de havenmond in weer en wind om de vermoeide schippers en bemanningen toe te juichen. Een spreekstalmeester heeft voor elk jacht een bijzonder woord van welkom.
Walactiviteiten zaterdag 23 augustus:
Vanaf 15.00 uur jeugdactiviteiten met waterballen in Oosterhaven
Vanaf 18.00 uur op de kades van Westerhaven & Oosterhaven : dweilorkesten
Vanaf 18.00 uur finish en binnenkomst deelnemende boten in Medemblik
Vanaf 20.00 uur optreden band Sterk! op podium aan de Oosterhaven
Walactiviteiten zondag 24 augustus:
Vanaf 09.30 ontbijt voor deelnemers bij Kasteel Radboud (aangeboden door Gemeente Medemblik)
10.00 uur prijsuitreiking bij Kasteel Radboud
Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 50ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.
Meer informatie www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X