IFKS skûtsjesilen: “Een Zwaga wil altijd winnen…”

LANGWEER – “Yoooo, ik bin der net”, meldt zijn stem op de voicemail. De rest mogen we zelf invullen. Willem Zwaga is een man van weinig woorden. Typerend voor veel skûtsjeschippers. Nuchterheid als handelsmerk.

Bescheiden hoeft Willem Zwaga niet te zijn. Hij is niet zomaar een schipper. Hij stamt uit de succesvolste skûtsjesilersfamilie ooit. Heit Ulbe werd in 1998 en 1999 kampioen met het Leeuwarder SKS-skûtsje. Dit jaar is hij trouwens terug, op de Oude Zeug in de IFKS. Pake Rienk werd ook tweemaal kampioen, met Langweer en op De Súdwesthoeke.

Oerpake Ulbe Zwaga spant echter de kroon. Hij is de grondlegger van de zeilwedstrijden voor de vrachtschepen en nog altijd aanvoerder van het eeuwige SKS-Vleugelklassement. Hij werd tussen 1946 en 1972 zeven keer kampioen met Grou en vier keer met Langweer.

Ambitieus
Aan de keukentafel van zijn huis op de wal in Langweer komt de jongste telg van de Zwaga-dynastie langzaam los. Natuurlijk is hij ambitieus. Hij wil dit jaar meteen doorstoten naar de A-klasse. “Want dêr giet it fansels om. Ik ha goeie hoop. Wy ha it spul wat lichter makke en hy leit wat rjochter yn ’e feart.” (De Weekkrant)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X