windverwachting

IJzeren voorsteven van historisch wrak Groninger zeetjalk in parkeergarage beland

Groningen – Het restant van de zeetjalk ‘Godt met ons’ is geplaatst in parkeergarage Damsterdiep. Hiermee is de garage volgens de gemeente uitgebreid met een uniek object die een verbintenis heeft met de stad Groningen en het water.

Dit object completeert het geheel van objecten die in de parkeergarage zijn aangebracht en tijdens de opgraving van het Damsterdiep werden gevonden. De drie Zweedse keien die rondom de steven liggen, komen van de strandingsplaats.

Cokes
Op 24 maart 1927 werd de Godt met ons, met een lading cokes aan boord, door een zware storm op de rotsen van de zuidkust van Zweden geworpen. De opvarenden (man, vrouw en 3 zonen) werden gered. De tjalk bleef als wrak voor de kust liggen. De jongste van de drie zonen Wladimir de Vries herontdekte 58 jaar later, in 1985, in Zweden het restant van het schip: de ijzeren voorsteven. Deze werd door familie naar Nederland gehaald met als doel dit overgebleven deel van de tjalk als monument voor het nageslacht te bewaren. Het schip liep in 1891 bij scheepswerf Mijs & Co te Alphen a/d Rijn van stapel. (Gemeente Groningen)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X