Team Row for Impact

IJzersterke teams in Oceaanroei-wedstrijd

Een explosief damestrio aast op record-oversteek in de Tallisker Whiskey Atlantic Challenge, de vijfduizend kilometer lange roeiwedstrijd naar de overkant. 49 dagen had het Britse team nodig in 2019. 


Nederland is vertegenwoordigd met maar liefst twee teams in de drieduizend mijl lange oversteek van de Atlantische Oceaan, de TWAC wat staat voor Tallisker Whiskey Atlantic Challenge. Een roeiwedstrijd die maandag 13 december start. De docenten Aidan Scherpbier en Tristan Sim roeien in de duo-klasse voor mannen. Bij de vrouwen verschijnt een trio aan de start met Iris Noordzij, Debby Bijl en Bettina De Wild.

Door de leefruimte gesmeten

In de voorbereiding is er vooral aandacht voor de heren. Het laatste nieuws gaat over de keuring van boot en materiaal bij de start op La Gomera (Kanarische Eilanden). Daarvoor moet het team de hele inventaris van de boot uitstallen op de zonnige parkeerplaats. Race-officials lopen na of de uitrusting voldoet aan de strenge eisen.Anker te kleinDan blijkt dat het parachute-anker maar liefst een meter te klein is. Zo’n anker, door de deelnemers steevast para-anker genoemd, ontvouwt zich onder water en zorgt dat de boeg van de boot richting de golven blijft wijzen. Komt de roeiboot dwars te liggen, dan kan een roller de boot om laten slaan. En om nog even door te gaan op dit scenario, bij zeer zwaar weer zitten de roeiers binnen in een van de twee kajuitjes waar ze ook slapen. De boot kan helemaal waterdicht worden afgesloten en komt na een rol automatisch weer rechtop. Maar de kracht van golven is enorm en dergelijke duikelingen leveren vaak schade op. Aan de boot maar ook aan de roeiers die samen met de inventaris door de leefruimte worden gesmeten. Het anker van team Bigaloo wordt ondanks het te kleine oppervlak voor het gewicht van de boot toch goedgekeurd. Laten we hopen dat ze het niet nodig zullen hebben. 

Explosief trio

Aidan en Tristan zijn al bijna vier jaar bezig met deze race. Ze trainden 140 uur op de Noordzee en roeiden 24 uur in de nacht. In het normale leven zijn beide roeiers docent. Die achtergrond steekt alleen wat mager af als we kijken naar het andere Nederlandse team met de naam Row for impact. Iris Noordzij is sportmasseur en doet fanatiek aan sloeproeien met een team in de Nederlandse top tien. Bettina de Wild heeft haar ogen op het record voor de snelste oversteek in de categorie ‘female, trio’, dat staat op 49 dagen, 13 uur en 49 minuten. Het huidige record stamt uit 2019. Debbie Bijl heeft zout water in haar aderen, ze deed de Hogere Zeevaartschool op Terschelling, raakte verslaafd aan het sloeproeien en voer als officier op de grote vaart. Toen het sloeproeien door corona niet door ging stapte ze deze zomer in een kano en peddelde in haar eentje in vijf dagen van Julianadorp (N-H) naar Breukelen (U) en terug, een tocht van 270 kilometer. Kortom een team met drie zeer gemotiveerde vrouwen die nog wel een voor vuurwerk kunnen zorgen.

Start

De start is maandag 13 december en de race is te volgen via: https://yb.tl/admintwac2021

Foto: Atlanticcampaigns

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X