In 2019 kun je nog wel examen Klein Vaarbewijs 2 doen

PERSBERICHT
Maasland – ‘Examens voor het Klein Vaarbewijs zijn dit jaar compleet volgeboekt’ ‘Run op examens: tot januari geen enkel vaarexamen meer mogelijk’ ‘Vaarexamens vol, niemand kan examen doen’ ‘Aanvragen vaarexamen dit jaar niet meer mogelijk’ ‘Vaarexamens tjokvol, geen plek vrij in 2019’ Zo maar een paar koppen uit de media van de afgelopen dagen. Wat is er aan de hand? En is het echt niet meer mogelijk om nog dit jaar examen te doen voor het Klein Vaarbewijs?
Omdat de overheid het aantal zelfstandige organisaties dat een overheidstaak uitvoert wil terugbrengen heeft zij besloten dat de uitgifte en examinering van de vaarbewijzen voor de pleziervaart vanaf 1 januari 2020 overgaat naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Uit angst dat de examens dan moeilijker worden, dat er misschien zelfs een praktijkexamen komt en vrees voor wachttijden bij het CBR is er op dit moment sprake van een run op de laatste examenmomenten bij de Vamex, de stichting van de gezamenlijke watersportbonden die de laatste ruim dertig jaar de examens organiseerde. Tot het einde van het jaar zit de Vamex helemaal vol en als er ergens iemand afzegt wordt die plek direct ingenomen door een volgende kandidaat.
Sinds vorige week is het al wel mogelijk om een examen te boeken op één van de twintig locaties van het CBR, maar u doet dan dus pas na 1 januari 2020 examen.
Er is echter nog een vrijwel onbekende mogelijkheid om voor het einde van dit jaar examen te doen en het Klein Vaarbewijs 2 te halen.
In de wet is vastgelegd dat het Certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) in combinatie met het Klein Vaarbewijs I recht geeft op het Klein Vaarbewijs II inclusief het internationaal vaarbewijs ICC Coastal Waters. Kandidaten die dus al Klein Vaarbewijs I hebben doen nog dit jaar examen TKN en kunnen daarmee hun Klein Vaarbewijs dan ‘opwaarderen’ naar het Klein Vaarbewijs II. Kandidaten die nog geen Klein Vaarbewijs I hebben, kunnen ook examen TKN doen en dan op een later tijdstip het Klein Vaarbewijs I doen via het CBR. Ook zij krijgen daarna dan het Klein Vaarbewijs II.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Theoretische Kustnavigatie vooral een praktische cursus waarbij u de basis van navigatie op open water onder de knie krijgt. Maar ook de vaarregels op zee komen uitgebreid aan bod. Vrijwel iedereen vaart tegenwoordig met een elektronische kaart op plotter of op de smartphone, maar kennis van plaatsbepaling, reisvoorbereiding, getijden en het weer is essentieel om goed voorbereid het water op te gaan. Voor schippers die van plan zijn om op zee te varen is TKN eigenlijk een betere keuze. De leerstof voor Kustnavigatie gaat verder dan die voor het Klein Vaarbewijs 2. Essentiële kennis als u uw horizon letterlijk wilt verleggen. Of dat nu op uw eigen schip is, of dat u met anderen meevaart of als u in de vakanties een jacht huurt in warme oorden. Niet voor niets dat veel verhuurders in landen rond de Middellandse zee het ICC Coastal Waters vragen.
Maar let op! Het examen TKN wordt georganiseerd door het Watersportverbond, maar zij gaan daar mee stoppen. Inschrijven voor het examen in november kan nog tot 9 november. Deelname aan het herexamen in april is alleen mogelijk als u al eerder een keer examen deed. Hierna gaat TKN over naar de Commissie Watersportopleidingen (CWO), bekend van de zeilscholen en vaaropleidingen.
Promanent maakt e-learning en software voor de watersport en is met Vaarwinkel.nl de grootste online watersportwinkel voor boeken en kaarten.
Meer informatie www.promanent.com/kustnavigatie en www.watersporters.nl/kustnavigatie/