In memoriam Frans Maas en Freddy Franssens

Breskens – Frans Maas en Freddy Franssens zijn bekende namen in de watersportwereld. Freddy Franssen staat bekend als de meestertuiger van Hall Spars. Hij begon als krullenjongen op de jachtwerf van de familie Maas in Breskens. Franssens leerde op de werf alle vaardigheden voor het bouwen van een schip. Begin jaren tachtig kwam hij in dienst van een zeilmakerij in Terneuzen, daarna werkte Franssens bij mastenmaker Proctor (later Hall Spars genoemd). Daar ontwikkelde hij zich tot allround tuiger. Freddy Franssens is nog tot op hoge leeftijd actief geweest in de tuigerij. Ook heeft hij tot recent nog gevaren op zijn zeiljacht Moviestar.

Frans Maas was zeiler, ontwerper en botenbouwer. “Een van de allerbesten”, volgens Jacques Rogge, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. In het tijdperk waarin Frans Maas actief watersporter was, deden nieuwe bouwmethoden (polyester), nieuwe materialen (carbon) en electronische apparatuur hun intrede. Maas was een van de eerste ontwerpers die daar direct op inhaakte en er gebruik van maakte bij zijn ontwerpen. (Zeilhelden.nl, “Frans was als een tweede vader voor mij” – Nieuwsblad, ‘Zeilwereld geschokt’ – Zeilen, ‘Zeilwereld neemt zaterdag massaal afscheid van Frans Maas en Freddy Franssens’ – Clubracer)

2 Berichten

 • Frans van Rosevelt

  6 jaar geleden / 4 juli 2017 om 12:25 uur

  geschokt door dit noodlottig ongeluk wij wensen Familie en kinderen
  heel veel sterkte met dit grote verlies.

  Frans en Carin van Rosevelt
  Eutropiastraat 15 6005 pe Weert.

 • Struys

  6 jaar geleden / 4 juli 2017 om 15:16 uur

  Wij hebben met ingehouden adem moeten vernemen dat twee ervaren vakmensen in de bovenwereld noodlottig aan hun einde zijn gekomen.
  Mag ik dan ook in naam van de Belgische zeilwereld de familie alle sterkte wensen in deze droevige periode.

Berichtensectie gesloten.