Informatie voor de watersporter

In-port Race Mini Transat 650 Hollands feestje en zeilers maken zich klaar voor Atlantische oversteek

Funchal, Madeira – De Nederlandse solozeilers zijn intussen bekomen van de lastige eerste etappe van de Mini Transat 650 en bereiden zich voor op de tweede veel langere étappe naar Brazilië van 3100 mijl. Daarbij kunnen Ysbrand Endt en Christa ten Brinke een beetje vertrouwen putten uit hun winst afgelopen zaterdag van de zogenaamde in-port race tijdens de stopover in Madeira. In de serie-klasse deden achtien boten mee. Lucas Schröder won het klassement van de proto’s. Ook een succesje. Overigens werd deze ‘Regata Meo wedstrijd’ ter ere van de lokale watersportvereniging gevaren met lokaal jong talent aan boord.

Verbaasde Waterkampioen-journalist
Bij dit alles is de aanwezigheid van Waterkampioen-journalist Bert Bosman in Funchal niet onopgemerkt gebleven. Hij vertrouwde volgens de website van de Mini Transat de organisatie toe dat deze wijze van wedstrijdzeilen “totaal onbekend was in Nederland en toebedeeld werd aan een elite“. Bosman verbaasde zich over het gevarieerd soort deelnemers “vaak allesbehalve professionals, die zich in het avontuur storten”. En dat terwijl het toch niet voor de eerste keer is, dat er Nederlanders deelnemen aan de Mini Transat en men een zeer strenge proeve van bekwaamheid moet afleggen om überhaupt te mogen starten. Professionalisme in de zeilwereld heeft veel gezichten en kadert tot verbazing van de journalist kennelijk niet altijd met de olympische koorts, en de medaille-zeilerij van Delta Lloyd en het watersportverbond. Een leerzaam uitstapje dus.

Rust
Voor de meeste zeilers rest tot donderdag nog voornamelijk rust en ontspanning. Ysbrand Endt: “In ons hoofd zijn we er klaar voor. We gaan met erg veel vertrouwen de tweede etappe in.” De solozeilers hebben nu twee dagen rust. Er is een masseur voor de spieren en verder kunnen ze lekker ontspannen aangezien er geen grote problemen zijn die nog opgelost moeten worden. Endt herstelt goed van het ongeluk dat hij had voor aankomst in Madeira. Hij heeft er geen last meer van. “Ik heb erg veel geluk gehad.”

Vertrouwen
Christa ten Brinke: “Ik had nooit verwacht dat ik zo rustig de tweede etappe in zou gaan. Door de zware eerste etappe heb ik erg veel vertrouwen gekregen en ga ik rustig het tweede avontuur aan.” Ysbrand Endt: “Ik ga voor de top 5! Alles is nog mogelijk. Ik moet rustig varen en me niet te druk maken.”

Lucas Schröder
Enige Nederlander in de klasse van de proto types is Lucas Schröder. Hij beschrijft op z’n weblog nog zijn kamikaze aankomst van de eerste étappe:

“Na negen dagen op zee was ik blij de haven te zien. Trots met het resultaat en hoe ik de wedstrijd gevaren had voer ik met mijn grootste spinnaker richting de finish. 500 meter voor de finish kreeg ik een vlag van windkracht 6 (terwijl er maar windkracht 2 stond). De boot sloeg geweldadig om, de spinnaker vloog in het water, mijn andere spinnaker viel van het dek in het water, mijn spinnaker boom brak. Met een laatste grote krachtinspanning wist ik alles weer aan boord te krijgen. Tegelijkertijd stoof ik met 7 knopen over de finishlijn de haven in. Ik kon mijn grootzeil niet meer naar beneden krijgen. De eerste rubberboot die aankwam om mij te helpen voer over mijn touwen heen die in het water hingen en viel stil. De tweede rubberboot wist mij gelukkig voor de wal te keren en in veiligheid te brengen. Overweldigd door alle schade die ik zo kort op de finish opliep schold ik alles bij elkaar…ik ben zelden zo emotioneel leeggelopen…gelukkig heeft de wedstrijdorganisatie ervaring met mijn soort…”

De start van de tweede etappe van de Transat 650 naar Salvador de Bahia is donderdag 13 oktober (3100 zeemijl, 5741 kilometer). De eerste deelnemers zullen naar verwachting begin november aankomen. (Nauticlink, Transat 6.50, Live posities,  Robert Rosen Jacobson, Lucas Schröder, Christa ten Brinke en Ysbrand Endt )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht