Inschrijving deelname 24-uurs zeilrace verlengd tot woensdag 21 augustus 12.00 uur

Persbericht
Medemblik – Vanwege de goede weersvoorspellingen is de inschrijving van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace verlengd tot woensdag 21 augustus 12.00 uur. De teller staat nu op 401 voorinschrijvingen. De organisatie verwacht dat er vanwege het mooie weer zeker nog last minute een tiental bij komen. Volgens de voorspellingen wordt het komend weekend 24 tot 27 graden met een zwak tot matige wind. Ideale omstandigheden voor 24 uur zeilen.

Ook in 2015 was het mooi weer tijdens de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Foto: Laurens Morel Salty Colours.

Zoals het er nu naar uitziet blijft er ook in de nacht voldoende wind staan en kunnen er ondanks de matige wind toch voldoende mijlen gemaakt worden. De deelnemers die vorig jaar de barre weersomstandigheden meemaakten en daardoor twijfelen of ze dit jaar meedoen, kunnen zich gerust inschrijven. De 55ste editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace belooft er een met een gouden randje te worden.
Er staat de zeilers deze editie een mooi tactisch spel te wachten. De wind varieert tussen de 6 en 13 knopen en draait in de loop van 24 uur van noord naar oost. Wie de winddraaiingen tot zijn voordeel weet te maken, heeft de meeste kans op de overwinning. Ook de juiste startplaats kan een voordeel opleveren. De keuze tussen de dertien startplaatsen op het Marker- en IJsselmeer zal menig puzzelaar deze week in de voorbereidingsfase bezig houden. Daarnaast is het altijd weer de vraag of de stroom op de Wadden- en Noordzee ook nog voordelen biedt.
Mark Slats in dualhanded klasse
Onder de deelnemers bevindt zich ook avonturier Mark Slats met zijn Rustler 36 Maverick. De zeiler die twee keer solo rond de wereld zeilde, wil nu samen met jachtontwerper Dick Koopmans in de dualhanded klasse zoveel mogelijk mijlen maken op eigen zeilwater. Hoewel dit tegenstrijdig lijkt, ziet Slats hierin een nieuwe uitdaging. “Ik vindt het best spannend met zoveel boten op klein zeilwater. Ik ga voor de overwinning, dus dat wordt veel zeilen wisselen en veel pushen, ook al betekent dat 24 geen slaap.”
Titelverdedigers
De heftige weersomstandigheden van vorig jaar heeft een aantal titelverdedigers niet weerhouden om nogmaals voor de eerste prijs te gaan. Harris Visser van het Waarschip 1010 Black Magic Woman zal zijn titel verdedigen in de ORC 2 klasse en Dick Boogert van de Clara, een Frances 26, in de FPC klasse. De Lemmeraak Danielle van Wim van Rootselaar heeft al vele keren gewonnen in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace en zal dit jaar zeker weer voor de winst gaan.
Jörgen Schrier en Katja Hof sleepten met de Bulletproof, een Dehler 31, de eerste prijs ooit binnen in dualhanded klasse die vorig jaar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace was toegevoegd. Het was zeker geen sinecure om met de straffe weersomstandigheden met zijn tweeën 24 uur lang mijlen te maken. “We gingen regelmatig in de survivalmode”, vertelde Schrier vorig jaar bij de prijsuitreiking. Toen telde de dualhanded klasse twee deelnemers, dit jaar strijden zij tegen elf tegenstanders in hun klasse, waaronder Mark Slats.
De start
Op vrijdagavond 23 augustus klinkt in dertien starthavens tussen 18.30 en 19.00 uur viermaal het startschot voor de vier startgroepen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik koekjes uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen.
Finish
Zaterdag tussen 18.30 en 19.00 uur finishen alle zeilers massaal voor de kust van Medemblik. Traditioneel verwelkomt een omroeper op de kop van de haven alle deelnemende boten persoonlijk bij binnenkomst. Onder luid applaus van de vele bezoekers op de kade zoekt iedereen een plek in een van de vier havens. Daarna is er tot middernacht feest en muziek. Op zondagochtend is de prijsuitreiking bij Kasteel Radboud waar burgemeester Streng alle deelnemers trakteert op een feestelijk ontbijt.
Meer informatie en inschrijven tot woensdag 21 augustus 12.00 uur www.24uurszeilrace.nl.