Informatie voor de watersporter

Inspectie Leefomgeving en Transport kan masten en andere rondhouten gaan doorlichten

Enkhuizen – Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) heeft samen met het bedrijf Applus Röntgen Technische Dienst onderzocht of röntgen technologie gebruikt kan worden voor de keuring van masten en andere rondhouten. De eerste resultaten zijn positief.

Applus RTD is een keuringsinstantie in oa de petrochemische industrie en keurt met mobiele apparatuur lassen en leidingen. Samen met ILenT hebben ze gekeken of met dergelijke mobiele apparatuur ook houtrot in masten kon worden opgespoord. Dit bleek te werken. Op röntgenopname van masten kan je inderdaad houtrot zien, maar ook de jaarringen, windscheuren, metaal, lijmnaden en onvolkomenheden in lijmnaden. Gerard de Koning van Applus gaf hierover een presentatie op een druk bezochte ledenvergadering van de BBZ.

Johan Lengkeek van ILenT vroeg de bijeenkomst of er interesse was voor een dergelijke doorlichting van de masten. Het zou mogelijk zijn om een aantal schepen op één dag te onderzoeken, waardoor de prijs rond de 400 à 500 euro per schip zou kunnen komen. Lengkeek wilde dit eerst aan de branche voorleggen, en die reageerde enthousiast.

Lengkeek van ILenT gaf ook aan dat de ongelijkheid in de chartervaart recht getrokken zal worden. Het keuren van masten en tuigage is op dit moment niet nodig voor schepen met 12 of minder passagiers. In de toekomst zullen alle commerciëel varende zeilschepen een mast- en tuigcertificaat moeten hebben. Of de grotere recreatie-zeilschepen hier in de toekomst ook aan moeten voldoen is nog niet duidelijk. Op dit moment is er namelijk geen onderscheid in het CvO van een recreatievaartuig of een charterschip met 12 of minder gasten. (Scheepspost.info)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht