Ja, d’r zit nu echt muziek in!

De temperatuur komt boven de vijftien graden, de watersport lacht ons tegemoet, en daarmee is de toon gezet. Wie wel eens moeite heeft met de kritische geest van deze column, kan gerust zijn. We gaan deze maand nu eens zonder enig voorbehoud te lijf. Tegelijk zullen sommige van u juist de voldoening van hun ergernis dus even moeten missen. Dat wel. Waarom? Ons bereikten alleen maar positieve geluiden. ’t Is niet anders, ’t is echt lente.

Te beginnen bij de HISWA in de RAI. Goed, er waren wat vierkante meters minder verhuurd, maar het bezoek lag met 51.849 watersporters, die de kassa passeerden, maar even drie procent hoger dan vorig jaar. De organisatie kon opgelucht adem halen. Dit beurssucces geeft verder goede hoop aan de door de crisis getergde watersportbranche, want de aanwezige standhouders hebben zich in het HISWA-persbericht opvallend positief uitgelaten over het koopgedrag van al deze bezoekers. Er zit weer muziek in de watersportbusiness!

En over muziek gesproken. Deze maand is Amsterdam een havenlied rijker. Officieus was dat in ons hoofd al decennia lang Brel’s ‘Dans le port d’Amsterdam’ in alle mogelijke versies en toonaarden. Maar sinds 14 maart is er in de Melkweg nu een officieel Amsterdams havenlied gekozen uit tal van inzendingen. Winnaar van een opname met Ellen ten Damme, een eigen cd en een optreden tijdens Sail 2010 werd ‘Zänph‘ met ‘In de haven van Amsterdam’ (waar ik ooit met een schip aankwam…). U kunt het alvast beluisteren en instuderen. Ookal denk je heel even – verrek da’s toch Brel weer! – is het een originele meezinger geworden. Dat wordt zingen op Sail!

Maar liever niet te luid en helemaal niet per privé P.A. Want op de Amsterdamse grachten behoort op lome zomeravonden muzikale herrie tot de belangrijkste ergernissen. Met de komst van steeds meer zogenaamd waterbestendig ‘marine audio’ mag je wel hopen, dat ‘bassende boten’ zoals je op de weg van die mobiele geluidsboxen tegenkomt, geen gemeen goed worden. Zelfs al zouden ze ‘In de haven van Amsterdam brullen…‘ Eigenlijk zou de volumeknop van die marine audio verplicht aan de gps gekoppeld moeten worden, op zo’n manier dat muziek op vol volume alleen ver uit de kust mogelijk is. Voor controle stapt de waterpolitie dan met een toonladdertje bij u aan boord.

Nee, verder hoort u ons niet zeuren. Want bij juist gebruik kan muziek op de boot wel voor een lekker sfeertje zorgen. Passende muziek, bij elke koers. Dat is er nu voor iedereen. Nog nooit vond u zo gemakkelijk, zoveel muziek als op Deezer. U luistert na gratis registreren – na een paar liedjes verplicht – onbeperkt naar een 128 kb stream van vijf miljoen titels. 320 kb kan ook maar daarvoor moet je wel betalen. Van losse nummers tot complete albums. Deezer is de gedroomde jukebox van de 21-ste eeuw. Zoekt u op ‘sailing‘, dan krijgt u een paar honderd titels van albums of songs die ‘sailing’ bevatten. Maar u kunt ook zoeken op ‘chanties’Beach Boys, of op het complete werk van de Stones of Bach. Deezer is in Parijs gevestigd, sommige nummers kunt u vanwege rechtenkwesties met een Nederlands ip-nummer niet beluisteren. Dat is nog een beetje jammer. Maar er blijft genoeg over. En wie niet onhandig is, vindt zo een programmaatje dat vanaf de geluidskaart van al deze muziek keurige mp3’tjes van redelijke kwaliteit maakt. Hier bunkert u eindeloos een zomervoorraad muziek voor aan boord.

Afijn, wat zei ik u? Geen onvertogen woord! En het komende seizoen zit boordevol muziek. Zon, water, en boten op uw eigen golflengten. Nog een paar weken. Zelfs van de voorbereidingen kun je genieten. Genieten van het genieten dat komt.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink