Jachtbouw presenteert zich begin september weer uitgebreid op de HISWA te Water in Marina Amsterdam

PERSBERICHT


Het tijdschrift ‘Zeilen’ blikt met projectmanager Michella Jonker
alvast vooruit op de komende Hiswa te water. video: Eric van Staten/Zeilen

Driebergen – Van 3 tot en met 8 september 2013 is de nieuwe Marina Amsterdam op de NDSM-werf voor de tweede keer de thuishaven van de HISWA te water. Met circa 300 boten van Nederlandse en internationale jachtbouwers biedt de bootshow een zeer gevarieerd en compleet overzicht. Daarnaast presenteren ruim honderd exposanten hun nautische diensten en producten op de kade. Op en rond het water vinden allerlei watersportdemonstraties en activiteiten plaats, gericht op zowel de beginnende als ervaren watersporter.
Van basic tot superluxe
De HISWA te water is het Mekka voor iedereen die graag het water op gaat en van mooie boten houdt. Bezoekers ontdekken er de crème de la crème van de Nederlandse en internationale jachtbouw. Van klein tot groot, in serie gebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester: het overzicht van zo’n 300 schepen, met ook dit jaar weer tientallen (wereld)primeurs, is zonder meer indrukwekkend te noemen.
Aan de steigers van de nieuwe Amsterdam Marina liggen tijdens de HISWA te water open
zeilboten, zeiljachten, luxe catamarans, motorjachten, sloepen, tenders, sportboten en RIBs in lengte variërend van 5 tot 24 meter. De tentoongestelde boten worden gepresenteerd in drie nautische belevingswerelden: Pleasure, Luxury en Adventure. Op het Adventure Island is met name aandacht voor snelle open boten, het Pleasure Island is het domein voor toervaarders en de luxe motor- en zeiljachten zijn te vinden op het Luxury Island.
Sterk staaltje
Nederlandse staalbouwers bevestigen wederom hun wereldwijde reputatie als kwalitatief zeer hoogwaardige jachtbouwers gezien de primeurs die in dit segment gepresenteerd worden. Aquanaut Yachting komt met de European Voyager II 1700 die een uitgebreide facelift heeft ondergaan. Jetten Yachting showt haar nieuwe ‘mini megajacht’, de Jetten 35 AC, als wereldprimeur. Linssen Yachts komt met twee wereldprimeurs: de New Classic Sturdy 32 AC en de New Classic Sturdy 42 AC. Vivante Yachts neemt de Vivante 50 Cabrio als wereldprimeur mee naar de HISWA te water terwijl Vri-Jon Yachts de Vri-Jon Open Kuip 29 aan haar range heeft toegevoegd. Yacht Gallery/Serious Yachts toont de Gently 45’ Low Bridge van de hand van A.R. Design als wereldprimeur.
Ook in het segment van de polyester boten, snelle sportboten, sloepen en tenders zijn diverse primeurs te bewonderen op de HISWA te water waaronder meerdere modellen van Interboat, de Bavaria Virtess 420 Fly van Jansma Jacht, de op dit moment in aanbouw zijnde North-Line 37 Pilot van North-Line Yachts en de Oud Huijzer 700 Tender van Omtzigt Watersport.
Ruime keuze sloepen en tenders
Het aanbod van sloepen, weekenders en tenders blijft een belangrijk onderdeel van het expositieprogramma van de HISWA te water vormen. Bezoekers hebben binnen dit segment de keuze uit ruim 50 modellen van veel verschillende merken. De gemiddelde lengte van de tentoongestelde motorboten bedraagt 11,50 meter, waarvan we het grootste aanbod in de lengteklasse 7 tot 15 meter zien.
Bij motorjachten boven de 17 meter zet Lengers Yachts de merken Riva, Feadship en Mochi Craft in de schijnwerpers. Princess Yachts toont een serie van drie motorjachten in de lengtematen 18 tot 20 meter. Hofstra Jachtbouw presenteert de Proliner 63 en B. van den Hoven Jachtbouw komt met de Executive 1700. Ook de luxe jachten van Mulder Shipyard en De Valk Group behoren traditiegetrouw tot de grootste motorjachten op de bootshow.
hiswatewater2012
Diversiteit in primeurs zeilboten
Bij de zeilboten zien we zowel van Nederlandse als buitenlandse jachtbouwers verschillende (wereld)primeurs. Een opvallende verschijning is de Aelicia 77, het 24 meter lange en tevens grootste zeiljacht op de bootshow van Jachtbouw Vels & Partners. Volledig in composiet gebouwd, met hefkiel, dertig meter carbon mast, elektrische vloerverwarming, volledig dubbele beglazing en onderdeks geplaatste ankerketting. Contest Yachts komt met de Contest 42CS die zich zichtbaar van andere Contest jachten onderscheidt door de ruime achterkuip met dubbele stuurwielen. Saffier Maritiem heeft de Saffier Sc 8 m Cabin aan haar range toegevoegd. Het Nautisch Kwartier komt met een volgens Bénéteau geheel nieuw revolutionair concept in hun Oceanis serie, de Oceanis 38. Het merk Arcona is weer terug van weggeweest op de HISWA te water en toont de nieuwe Arcona 410 als primeur. Jansma Jacht pakt uit met de Bavaria Cruiser 37 en de Bavaria Cruiser 41 als wereldprimeurs, terwijl West Yachting de Hanse 505 voor het eerst op de Nederlandse markt toont. WNE Yachting komt naast de Elan 400 met de Elan 320 als wereldprimeur en presenteert tevens het voor de HISWA te water nieuwe merk Sly, een Italiaanse performance cruiser van 38 voet. X-Yachts Holland haalt voor het eerst de Xp-50 met de nieuwste interieuroptie naar Nederland. In het segment van luxe catamarans en trimarans zijn de Lagoon 39 en de Dragonfly 32 als Nederlandse primeurs te bewonderen.
Hollands Glorie: zeesleepboot Holland
Een opvallende verschijning op de HISWA te water is de 57 meter lange historische zeesleepboot de ‘Holland’, de laatst overgebleven vertegenwoordiger van een generatie staal geworden Hollands Glorie. Bezoekers van de HISWA te water kunnen dit unieke monument van Nederlandse scheepsbouwkunde komen bewonderen. Zo’n 200 spectaculaire reddingen heeft de in 1951 gebouwde zeesleper op haar naam staan. Even leek het dat dit unieke schip verloren zou gaan, maar fondsen werden bijeen gebracht voor de restauratie. Voor de ware liefhebbers tellen de karakteristieke romp, de authentieke stuurhut, de schitterend gerestaureerde verblijven maar bovenal de aanwezigheid van de ‘Werkspoor’-dieselmotor, een Nederlands fabricaat waarvan er maar tien zijn gemaakt en waarvan alleen deze nog over is.
Seminars aan boord van expeditieschip De Pooh
Oceaanzeilen blijft voor veel vertrekkers in spé een droom. Tussen die droom en de realisering daarvan liggen vele stappen die nodig zijn om een prettige en veilige oversteek te kunnen maken. Een eerste stap doen veel zeilers met de seminars van Watersportmedia en Expeditiezeilen. Op de HISWA te water kunnen bezoekers aan boord van De Pooh, een volledig uitgerust expeditieschip, korte seminars bijwonen met thema’s zoals uitrusting van schepen voor de lange route, communicatie aan boord, meteo en routering, navigatie en (nood)astro. De Pooh is voor beginnende lange afstandszeilers dé plek voor tips & tricks van deskundigen en voor ervaren zeilers dé ontmoetingsplek voor het uitwisselen van kennis en ervaringen op het water.
Waterspektakel
Op en rond het water vindt een spetterend programma plaats voor kinderen, jeugd en volwassenen. Bijna alle activiteiten zijn gratis zodat zowel jong als oud het plezier van watersport kan ontdekken. Proefvaren in open zeilboten, zeillessen voor kinderen, behendigheidswedstrijden in een sloep, wakeboarden, flyboarden, roeien, surfen, aquawalking, manoeuvreerwedstrijden en matchracen zorgen voor een dynamisch watersportdecor rondom de tentoongestelde boten.
Culinair en wellness
De HISWA te water biedt meer dan alleen boten. Op de kade presenteren exposanten hun nautische artikelen, kleding en accessoires. Restaurant Duin&Kruidberg serveert heerlijke delicatessen op hun terras met uitzicht over de Amsterdam Marina. Ook elders op de bootshow zijn verschillende plekken om van lekkere hapjes en drankjes te genieten. Tussen de boten van het Luxury Island ligt de stand van Fort Resort Beemster. Hier kunnen bezoekers genieten van wijnproeverijen en ontspannende massages en schoonheidsbehandelingen.
Delta Lloyd verlengt samenwerking HISWA te water
Delta Lloyd en HISWA te water hebben een nieuwe sponsorovereenkomst getekend. De komende vier jaar blijft Delta Lloyd hoofdsponsor van de bootshow. Als grootste watersportverzekeraar van Nederland sponsort Delta Lloyd al ruim 10 jaar de zeil- en watersport in Nederland. Naast de sponsoring van het Watersportverbond en de zeilkernploeg, ondersteunt Delta Lloyd ook op een breder niveau de watersport waaronder de HISWA te water. Op de bootshow is Delta Lloyd aanwezig met de Optimistenarena, waar kinderen kunnen leren zeilen, en met de Wylde Swan, de grootste tweemaster ter wereld. Daarnaast organiseert Delta Lloyd op 5 en 6 september voor haar relaties Delta Lloyd Sounds, een groots muziekevenement met optredens van verschillende artiesten en Sterk!, de Delta Lloyd huisband.
Opel transfer service
Opel is ook dit jaar prominent aanwezig tijdens de HISWA te water. Als sponsor zorgt Opel ervoor dat vips, genodigden en bezoekers op duurzame én stijlvolle wijze worden vervoerd van bijvoorbeeld Schiphol of hotel naar de bootshow. Ook pendelen er auto’s tussen de verschillende parkeerterreinen en de entree van de HISWA te water. Bezoekers hebben tevens de mogelijkheid in de elektrisch aangedreven Opel Ampera en de nieuwe cabriolet Opel Cascada te rijden.
HISWA te water 2013
De HISWA te water wordt gehouden in de nieuwe Amsterdam Marina op de NDSM-werf en vindt plaats van dinsdag 3 tot en met zondag 8 september 2013. Openingstijden zijn dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur. Delta Lloyd is hoofdsponsor en I amsterdam, Gaastra en Opel zijn partners van het evenement.
Meer informatie www.hiswatewater.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X