Informatie voor de watersporter

Jachthavens nemen steeds meer onderhoud uit handen en bieden huurabonnementen

Amsterdam – Een jachthaven was vroeger alleen de ligplaats voor de boot. De havenmeester, vaak een gepensioneerd beroepsschipper, zorgde dat de steigers werden onderhouden en dat het liggeld werd geïnd. Met een beetje geluk kreeg je een telefoontje als het dekzeil van de boot lag te klapperen of als de landvasten op springen stonden.

Moderne jachthavens bieden meer. Ze verzorgen goedkoop onderhoud voor oudere booteigenaren of bieden deelconcepten aan om varen zonder zorgen mogelijk te maken. Achter het concept van Stadshavens Medemblik staat havenmeester Wijnand Baerken. „Ouderen hebben ervaring die je prima aan jonge mensen kunt koppelen. Daarnaast halen we voor oudere booteigenaren de zorg voor het onderhoud weg. Als mensen stoppen met varen, heb je als haven of servicebedrijf sowieso geen inkomsten meer. Daarmee kun je mensen tien jaar langer op het water houden.”

Voor mensen die helemaal geen boot meer willen hebben maar wel willen varen, biedt jachthaven Waterland in Monnickendam nieuwe mogelijkheden aan, vooral gericht op zeilers. Eigenaar Jan Zetzema: „De deeleconomie zet voort; bootbezit verandert in gebruik. Wij bieden een huurabonnement met landelijke dekking. (De Telegraaf)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht