123 stickers

Jachtverhuurder Zijda weet totaal faillissement door domper jachthaven Hattem maar net te voorkomen

SNEEK (NL) – Jachtverhuurder Zijda aan de Zoutepoel in Sneek heeft maandag 4 november 2013 een geruisloze herstart gemaakt na een administratief faillissement op 25 september 2013, veroorzaakt door zwaar tegenvallende resultaten van haar jachthaven in Hattem. De haven in Sneek wordt dankzij een nieuwe geldschieter opgeknapt, en de vloot  na een overeenkomst met Kuhnle Tours zelfs uitgebreid.

De in 2009 en 2010 van 80 naar 240 ligplaatsen vergrote en totaal gerenoveerde haven van Hattem werd sinds 2008 door de familie Zijda uit Sneek gepacht van de RGV, een Veluwse exploitatiemaatschappij van groen omrande recreatievoorzieningen. 23 Gemeenten participeren daarin. Met de vernieuwde haven wilde de RGV het bezoek aan het Middeleeuwse Hanzestadje bevorderen. Met het aangaan van het pachtcontract stak een mondiale financiële en economische crisis van wal. De fors verhoogde pachtsom bleef echter “onwijs hoog” bij zwaar tegenvallende resultaten. Met het doel om de jachtverhuurpoot in Sneek te redden vroegen de broers Klaas, Bernard en Thijs Zijda in september 2013 zelf het faillissement aan van hun met elkander verbonden ondernemingen, waaronder een jachtbemiddelingspoot.

“Tegen de hoge pachtprijs was niet te werken,” zegt Klaas Zijda, die met curator mr. C. Geffroy van Dommerholt Advocaten en een nieuwe geldschieter een akkoord heeft gesloten over voortzetting van het 25 motorjachten omvattende charterbedrijf, dat meegesleurd werd in het algehele faillissement. De verhuuronderneming bleef echter op volle toeren draaien opdat huurders niet gedupeerd zouden worden en de repuatie van de Friese jachtverhuur geen grote deuk op zou lopen, dit in overleg met de meewerkende bank ING. “Geen toerist heeft iets gemerkt of schade geleden,” verzekert Klaas Zijda, die de bank en de curator dankbaar is. (FrieslandHollandNieuws)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X