Informatie voor de watersporter

Jachtwerf Piersma toont na restauratie van negen jaar bijzondere boeier 'Dieuwertje D' op Boot Holland

PERSBERICHT
Heeg – Na een restauratie die begon in 2004 en nu is afgerond zal Jachtwerf Piersma de bijzondere boeier ‘Dieuwertje D’ op Boot Holland tonen.
De naam Dieuwertje D komt van Dieuwertje Dykema. Dit was mogelijk de schuilnaam van een vrouwelijke verzetsstrijdster Esmée Adrienne van Eeghen. Het verhaal rond deze verzetsstrijdster inspireerde scenarioschrijver Gerard Soeteman voor de film “Zwartboek”. In een scene uit deze film wordt een boerderij door een vliegtuig beschoten. Een van de bommen mist z’n doel en komt vlak naast een zeilboot terecht waar Ellis de Vries / Dieuwertje Dykema in zat. In de film is het een BM, maar volgens het verhaal was het de Boeier Dieuwertje D. Het scheepje heeft, herleidend naar déze gebeurtenis, haar naam gekregen.
Na een restauratie die begon in 2004 en nu is afgerond zal Dieuwertje D dit jaar opgeleverd worden. Voordat ze wordt overgedragen aan haar nieuwe gebruiker zal ze zich opnieuw laten zien op de stand 5022 van “Jachtwerf Piersma” in de Friezen hal op het Rond- en Platbodenpaviljoen tijdens de beurs Boot Holland in WTC Expo te Leeuwarden.
Meer informatie www.piersma.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht