Informatie voor de watersporter

Je Boot of je Polis!

Zo’n maand geleden ontving Nauticlink een alarmerend persbericht van Sijmen V. van IvRM Communicatie. De kop van het bericht luidde ‘Consumenten te laks met diefstalpreventie boten. Afgelopen jaar 46% meer boten gestolen’. Dat is me nogal wat, denk je dan. Volgde een verhandeling waarin ‘het Watersportverbond feiten ontleent aan de rapportage Criminaliteit in de recreatievaart 2010’ van het KLPD. Het blijft in het mailtje echter onduidelijk namens welke instantie Sijmen V. het bericht nu eigenlijk heeft gestuurd.

Conclusie was, dat het droevig is gesteld met de diefstalpreventie en het verhaal besloot met een aantal tips, waaronder die van ‘het door de verzekeraar goedgekeurde slot’. Die extra eis in het persbericht maakte me achterdochtig. En helemaal het ‘humoristische’ internetadres ligtmijnbooternog.nl voor meer informatie. Bovendien was het bericht ook nog knullig verstuurd met een zichtbare verzendlijst van meer dan honderd media-adressen. Dan wil je weten hoe het zit. Ik kon Robbert Baggers bij het Watersportverbond contacten of op de website kijken. U raadt het: inderdaad eerst maar even de website bekeken.

Op ligtmijnbooternog.nl kreeg ik een professionele ‘infographic’ te zien. Op het eerste blad viel mij direct op, dat ik mij als zeilbootbezitter eigenlijk helemaal niet zo druk hoefde te maken getuige de verdeling van de diefstallen over de boten (motorboten 35%, rubberboten 29%, roeiboten 16%, sloepen 10% en ‘overige’ 10%), maar op blad acht staat opeens weer wel dat de zeilboot groot risico loopt. Verder wordt ‘voor 2011 weer een sterke groei verwacht’. Bedoeld wordt de groei van het aantal diefstallen. Het stond er bijna hoopvol. En hé, op blad negen staan de werkelijke afzenders: verkopers van verzekeringen (‘Doe het nu met 10% korting’) en sloten (‘met gratis mobiel walanker’) Delta Lloyd en Baggers Assurantiën.

Die laatste hoeven we dus niet meer te bellen. En die eerste stond ook al op de eerste pagina, samen met het Watersportverbond en het logo van het Korps Landelijke Politiediensten. De hele opzet geeft een twijfelachtig gevoel. Er wringt hier iets. De Vaarkrant plaatste het bericht volledig. En zo verandert de moderne verkoopbrief de journalistieke waarheid. Want zelfs al zouden de gegevens in basis waar zijn, dan nog wil je voorkomen persberichten te publiceren, die wel ogen als persberichten, maar van a tot z geredigeerd zijn om mensen een product te laten kopen.

Met een persbericht, dat recht op de man af iets heeft te verkopen, is absoluut niets mis. Iedereen herkent het als zodanig. Maar ‘persberichten’ met een manipulatief karakter, verborgen verkoopdoelstellingen en zonder heldere afzender, geven mij een ongemakkelijk gevoel. ‘Hoe verkopen we meer polissen en sloten’, lag ten grondslag aan bovenstaand bericht. En niet de informatie.

Lezers sneaky in een fuik jagen, die uitkomt bij een kassa, is een commercieel trucje, maar geen journalistieke activiteit. Wie er stilletjes toch in slaagt met deze opzet de publiciteit te halen, heeft eigenlijk ook de journalist bedot. Of de uitgever. Dat de bedenkers van de actie geen hoge pet op hebben van hun doelgroep, getuigt wel het gebruik van het politielogo om de inhoud van hun bericht een ‘betrouwbaarder’ of ‘dwingender’ karakter te geven.

Het is allemaal het gevolg van letterlijk al te ‘communicerende belangen’. Ik zie ze al vergaderen: het Watersportverbond, hoofdsponsor Delta Lloyd en zijn afgevaardigde Baggers, misschien de Politie (maar “waarschijnlijk kun je dat logo wel ongevraagd gebruiken”) en natuurlijk Sijmen V. van het creatieve bureau IvRM Communicatie. Die stuurde trouwens later nog een rectificatie dat, Robbert Baggers niet de ‘woordvoerder’ van het Watersportverbond is, zoals in het persbericht stond, maar de ‘verzekeringsspecialist’. Ziet u wel, die brief klopte niet.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht