Informatie voor de watersporter
Verkoopsteiger

Je boot verkopen: wat komt daarbij kijken?

Veel watersporters hebben een bepaald soort liefde voor hun vaartuig. De lijnen, de uitstraling, in intimmering… ze zijn een verlengstuk van iemands karakter. Je boot is een persoonlijke verwezenlijking van wat jij mooi vindt. Totdat die te klein wordt, te groot, te onhandig, of te duur. Of er komt een levenspartner die de liefde voor het schip niet deelt en zegt: “Die boot eruit of ik.” Dan is het tijd om de boot te verkopen. Welke stappen moet je zetten om je schip zo te verkopen dat je er een goede prijs voor krijgt? En hoe verkoop je je boot zonder dat er achteraf gedoe ontstaat? Je leest het in dit artikel.

Je boot verkoopklaar maken

Een makelaar kan je helpen bij het verkopen van je boot. Toch zul je eerst zelf aan de slag moeten met het verkoopklaar maken. Als de boot eruitziet alsof deze klaar is om mee weg te varen, zullen er meer kopers op af komen. Kopers die eerder akkoord zullen gaan met de vraagprijs, of een bod doen dat in de buurt is van de vraagprijs.

Dat betekent dus opruimen. Alle persoonlijke zaken moeten van boord af. Is het schip ‘kaal’, dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt. Ook moeten nu de laatste reparaties worden uitgevoerd. Het voelt misschien tegenstrijdig om sommige investeringen toch te doen, omdat je nou net je boot gaat verkopen. Toch zijn deze zaken van groot belang en vaak worden ze ruimschoots terugverdiend. Elk ‘probleem’, zoals oude gasslangen, een lekkende schroefas, rafelige vallen of een niet werkende klem, geven de kopers straks munitie om de koopprijs naar beneden te brengen. Zij trekken mankementen in hun hoofd van de koopprijs af!

Natuurlijk loont het om hier een stapje extra te zetten. Vervang de vallen die zichtbaar zijn aan dek. Een relatief kleine investering, maar nieuwe lijnen geven een schip een totaal andere uitstraling dan gebruikt, groen uitgeslagen touwwerk aan boord.

Op de markt

Om je boot te verkopen, is het nodig dat je je boot op de markt brengt. Ook nu heb je weer de keuze om dat zelf te doen of een makelaar in te schakelen. Eerst zijn er goede foto’s nodig. Een fotograaf weet wat hij of zij moet doen. Ga je zelf aan de slag, kijk dan goed naar andere advertenties en probeer de standpunten te reproduceren. Maak duidelijke overzichtsfoto’s. 

Fotografeer in de kajuit net iets boven tafelhoogte. Duik zo diep mogelijk in elk van de vier hoeken van de kajuit. Een neutraal voorwerp zoals een fles wijn of een watersportblad verrijken de foto. Persoonlijke objecten juist niet. Trek de lakens van de kooien extreem recht, alsof het een bed in een hotelkamer is. Zorg dat er geen mensen op de foto staan. Laat de boot een stuk van de steiger in het water drijven en fotografeer het hele schip.

De juiste vraagprijs 

Om de juiste verkoopprijs van je boot te bepalen, moet je kijken voor welke prijzen vergelijkbare schepen te koop staan. Zit je daar ver boven met je prijs, dan moet daar een duidelijk aanwijsbare reden voor zijn. Is die er niet, dan kan het verkopen van je boot lang gaan duren. De boot verkoopt het snelst als je net iets onder de marktprijs gaat zitten. En ja, dat is meestal veel lager dan je zou willen. De boot is sinds de aankoop minder waard geworden en van alle investeringen in het schip zie je weinig terug. Gelukkig zijn de prijzen voor jachten sinds de coronapandemie goed. Er is relatief veel vraag. 

Als de foto’s klaar zijn maak je een kritische selectie. Dan is het tijd voor de advertentietekst. Beschrijf zaken die niet uit de beelden blijken. Nu kun je de boot op internet plaatsen, bijvoorbeeld op Yachtonline.nl waar de boot de eerste 28 dagen gratis in de etalage staat.

Nu is de boot klaar om potentiële kopers te trekken. Soms is een enkele online advertentie voldoende om de boot onder de aandacht te brengen. Maar er zijn meer manieren. Grote jachthavens hebben vaak een verkoop-steiger waar veel kopers komen die voor jouw vaartuig zouden kunnen vallen. Adverteren in een tijdschrift levert ook veel exposure op. Makelaars hebben een netwerk en voeren ook zoekopdrachten uit voor watersporters die een boot zoeken.

Potentiële kopers rondleiden

En dan zal zich uiteindelijk een koper melden. Soms is dat snel, soms duurt het wat langer. Ook nu weer kan een makelaar de rondleiding op zich nemen. Dit scheelt veel tijd. Soms scheelt het ook frustratie want kopers zijn niet altijd de leukste mensen. Vooruitlopend op de onderhandeling laten ze weinig blijken van hun waardering en neigen ze sterk te focussen op de mindere kwaliteiten van jouw schip. Gelukkig zijn er ook prettige kopers die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken steken.

Sommige kopers nemen ruim de tijd om de boot te bekijken. Ze maken een proefvaart, zijn vol lof en lijken oprecht geïnteresseerd. Achteraf laten ze echter in een kort bericht weten geen interesse te hebben. Dat kan flink frustrerend zijn. Zeker als je zelf veel moeite steekt in de bezichtiging, alvast de kachel hebt aangestoken, koffie hebt gezet en voor taart hebt gezorgd.

Onderhandelen

Is er een koper geïnteresseerd, dan zal die de boot misschien willen laten keuren door een expert. Uiteraard zijn de kosten daarvan voor de koper. ‘Speel het spel met een lach’ is een veelgehoord advies. Maak van de proefvaart een leuk uitje. Laat weten dat je wel iets kunt zakken in de prijs, maar geef niet te veel weg. Dan kan de koper een bod doen. Dat is natuurlijk lager dan de vraagprijs. Bedenk voor welke prijs je je boot zeker wilt verkopen en doe een tegenbod. Vaak is het na vier of vijf keer heen en weer bieden wel klaar en zal duidelijk zijn of koper en verkoper het eens zullen worden.

Contract en afscheid nemen

Je gaat je boot verkopen! Stel dan een contract op. Hiervan zijn bijvoorbeeld standaardversies te vinden bij de ANWB. Let op met toezeggingen waar je spijt van kunt krijgen, zoals het bezorgen van het schip of voorwaarde van een verdere keuring.

En dan is het tijd om echt afscheid te nemen en de sleutels over te dragen. De steiger af te lopen, nog eenmaal om te kijken en je schip een prettig nieuw leven te wensen. Soms doet het even pijn, maar vaak is het ook een opluchting en geeft de verkoop van je schip weer ruimte voor nieuwe avonturen.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht