Informatie voor de watersporter

Je boot zomerklaar: is je dieseltank er klaar voor?

Een diesel opstarten na een paar maanden stilstand is altijd even spannend. Na wat witte rook beginnen de meeste diesels gewoon weer vrolijk aan hun werk. Maar diesel zou maar beperkt houdbaar zijn. Na drie maanden ontstaan vocht en bacteriën. Kan je die diesel toch gebruiken? Of maak je je boot zomerklaar door de dieseltank eerst te legen?

Over het ‘overwinteren van diesel in de brandstoftank’ zijn hele internetfora volgeschreven. Leveranciers van brandstof en motoren waarschuwen dat diesel tegenwoordig maar drie maanden houdbaar is. Daarna ontstaat er waterdamp waardoor diesel-bacteriën kunnen groeien. Over de gevolgen daarvan schreven we eerder op Nauticlink. Dode bacteriën kunnen het brandstofsysteem verstoppen, waardoor de motor er op een bepaald moment mee stopt. Meestal is dit als er beroering is in de tank door golven, dus precies wanneer je de motor even extra hard nodig hebt.

Maar de brandstof bederft ook. De vloeistof wordt zuurder en er treedt vervetting op. Het zuur tast metaal aan en het vet zet zich af in het brandstofsysteem waardoor pompen, filters en verstuivers minder goed of helemaal niet meer werken.

Vol of leeg

Er zijn verschillende theorieën over de juiste manier van overwinteren van de dieseltank. Sommige schippers zorgen dat de tank helemaal vol diesel is voordat de boot de winterstalling in gaat. Zo kan er geen condens ontstaan in de tank en is een paar maanden later de dieseltank zomerklaar. Andere booteigenaren varen de tank zo leeg mogelijk om die in het voorjaar te vullen met verse diesel.

In de praktijk blijkt het lastig om het brandstofniveau zo te plannen dat de tank in de herfst, bij aankomst bij de winterstalling, leeg is. Veel schippers gebruiken doorgaans maar weinig diesel, vooral zeilers zetten buiten de haven meteen de windvoortstuwing aan. Ze gebruiken in een seizoen zo weinig dat de getankte brandstof vaak lang in de tank zit. In de praktijk gaan de meeste boten de winter in met een tankniveau ergens halverwege de peilschaal.

Maak de dieseltank zomerklaar

Zoals gezegd gaan de meeste boten de winterstalling in met een halfvolle dieseltank. En in de praktijk starten deze schippers in het voorjaar de motor en varen er gewoon mee weg. De motor zal iets minder goed lopen dan met verse diesel, maar draait wel. Er is een verhoogd risico dat er een storing optreedt door de oude diesel. Dat nemen deze schippers voor lief en vaak gaat het goed. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de dieseltank zomerklaar te maken.

Wat kun je doen?

  • Gif toevoegen. Om bacteriegroei tegen te gaan, zijn er diverse gif-producten verkrijgbaar. Deze giet je in de tank om de bacteriën te doden.
  • Vervang de brandstoffilters en zorg voor genoeg reserve-filters. Oefen met het vervangen.
  • Aangepast systeem. Laat een systeem aanleggen met twee filters met aparte kranen, zodat bij verstopping eenvoudig op het andere filter kan worden overgeschakeld.
  • Maak de dieseltank van je boot leeg en vul deze met verse diesel. Je kunt de havenmeester of de onderhoudsmonteur van je motor vragen om de overgebleven diesel uit de tank te pompen.
  • Slim tanken. Wie met een brandschoon brandstofsysteem het seizoen begint, heeft natuurlijk nieuwe diesel nodig. Sta dan even stil bij de herkomst van deze nieuwe diesel. Is de grote voorraadtank op de jachthaven ook gereinigd? Of bevat deze nog diesel van het vorige seizoen? Dan zou je direct een nieuwe besmetting in je systeem brengen. Tankstations met grote doorloop, zoals aan de snelweg, hebben doorgaans de meest verse diesel. Slepen en gieten dus.

Houd het in de gaten

Is de dieseltank zomerklaar? Dat is dus best belangrijk, want oude diesel van slechte kwaliteit is slecht voor de motor. Bacteriën kunnen het brandstofsysteem verstoppen. Een echte oplossing is er niet. En heb je je systeem helemaal brandschoon, hoe voorkom je dan herbesmetting? Regelmatig controleren en slim tanken zijn de beste oplossingen. Geniet in dit nieuwe vaarseizoen vooral van het varen en maak je niet te veel zorgen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht