Jessica Watson geeft Sydney Hobart Race 2011 een gezicht en steelt ‘met jongste boot’ voor de start al de show

Sydney – Zelfs James Spithill,  die na dertig jaar als eerste  Australische stuurman met BMW Oracle Racing in 2010 weer de America’s Cup won geeft het toe:  “In Australië draait de zeilsport op dit moment alleen om Jessica Watson en de Sydney Hobart Race.”  De Sydney Hobart Race van 628 zeemijl, die morgen tweede Kerstdag start is berucht om haar verleden. In 1998 zonken vijf jachten en vonden zes zeilers de dood. Sindsdien geldt ook de minimumleeftijdseis van achttien jaar.

Vorig jaar is Watson dan ook geweigerd, maar nu zal de inmiddels 18-jarige Jessica Watson – die non-stop solo rond de wereld voer toen ze 16 was –  het 38 voets jacht ‘Ella Baché Another Challenge’ als jongste schipper schipperen. Zij verzamelde een team van gemiddeld 19 jaar, het jongste team dat ooit heeft meegedaan aan de race.  Zelf blijft ze de jongste van de negen andere zeilers  aan boord, drie vrouwen en zes mannen, onder wie ook de Engelsman Mike Perham, op dit moment de jongste wereldomzeiler met tussenstops. 

Race-veteraan en navigator van Wild Oats XI, Adrienne Cahalan is enthousiast:  “Jessica brengt de zeilsport weer op de voorpagina’s en bovendien brengt ze ook nog stabiliteit en ervaring in haar team in.”  Omdat zeilen in een team heel wat anders is dan solo zeilen, heeft Watson – met de frele gestalte van iets meer dan 1.50 meter en een gewicht van 50 kilo  –  zich gedegen voorbereid op haar rol: “Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is minder dan ik gewend was bij elke vraag ‘alsjeblieft en dankje’ te zeggen…”  Haar bemanningsleden geven hoog op over het ‘natuurlijk overwicht’ waarvan de Australische populaire zeilster blijk zou geven.  Het bewijs van dit extra talent zal de komende dagen in de praktijk geleverd moeten worden (Nauticlink, New York Times, The Australian, Daily Telegraph – video, CNN,  Rolex Sydney Hobart Race)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X