Jetski-verbod en vaarbeperking motorboten moeten Overijsselse Vecht groener maken

OMMEN/HARDENBERG – Varen op de Vecht mag over een paar jaar wellicht alleen nog maar met ‘groene’ bootjes. Of ze nu elektrisch voortgedreven worden, of door ‘groene’ verbrandingsmotoren, dat maakt dijkgraaf Wim Wolthuis van Waterschap Velt en Vecht niet eens veel uit. “We willen de rivier natuurlijker maken. Dan moet ook het gebruik ervan ‘vergroenen’.”

Wolthuis heeft samen met het algemeen bestuur van ‘zijn’ waterschap het ontwerp verkeersbesluit voor de Vecht goedgekeurd. Vanaf 14 april tot 25 mei ligt het besluit ter inzage. Deze zomer moeten de regels in werking treden. In het verkeersbesluit worden de verkeersregels op en om het water geregeld voor de Vecht binnen de grensen van het Waterschap Velt en Vecht.

Zo is de Vecht vanaf Ommen tot aan de Duitse grens straks verboden terrein voor jetski’s. Vaartuigen mogen er niet sneller dan neger kilometer per uur varen. Bovendien mag gemotoriseerd varen straks alleen tussen 1 mei en 1 oktober en dan nog alleen tussen zonsopgang en -ondergang. (deStentor)