Informatie voor de watersporter

“Jetskiërs zijn losbollen op het water…”

“Het is niet juist om een groep mensen als ‘losbollen’ te beschrijven, omdat dit een stereotyperende en veralgemeende uitspraak is. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende achtergronden en persoonlijkheden van mensen, inclusief jetskiërs, en niet te snel tot generalisaties te komen. Sommige jetskiërs kunnen zich niet aan de regels houden en daardoor gevaarlijk zijn voor zichzelf en andere watergebruikers, maar dit geldt niet voor alle jetskiërs. Het is belangrijk om verantwoordelijk te zijn en te handelen volgens de wet en regels voor watersport, ongeacht het type activiteit.”

Een te sociaal gewenst opvoedend tekstje voor een column als deze? Klopt helemaal. Je hebt zo-even ook niet een door een mens geschreven reactie op de stelling gelezen, maar voor de volle honderd procent die van ChatGPT. Dat is een software-site gestoeld op ‘kunstmatige intelligentie’ (ofwel artificiële intelligentie, kortweg AI). Die put zijn wijsheid dankzij extreem krachtige computers uit een onnoemelijke hoeveelheid verzamelde online-data. Sinds enkele weken schokt de simpele bereikbaarheid voor iedereen van dit technologisch vernuft de internetwereld. Het roept de vraag op, wat nog origineel mensenwerk is en wat niet.

De huidige versie van ChatGPT vervangt de mens gelukkig nog niet helemaal. Dankzij het feit dat het nooit oordeelt of eigen normen hanteert. Een in de toekomst dreigend gevaar. Op het moment is het leuk spelen. Op de vraag ‘Wat is het karakter van een watersporter?’ krijg je dit antwoord (ongecorrigeerd): “Het karakter van een watersporter kan variëren afhankelijk van de persoon. Maar in het algemeen worden ze vaak beschreven als avontuurlijk, dapper, ontspannen, en op zoek naar uitdagingen. Ze houden van de natuur en de buitenlucht, en zijn vaak op zoek naar nieuwe avonturen en ervaringen op het water. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit algemene karakteristieken zijn en niet noodzakelijk op elke watersporter van toepassing zijn,” aldus ChatGPT. Toch een goeie kans dat je jezelf hierin herkent.

Maar soms gaat het fout. Op de vraag ‘Is het verstandig een koperhoudende antifouling op een aluminium boot aan te brengen?’ antwoordt ChatGPT onvoorwaardelijk – op lokale verordeningen na – dat dit verstandig is. Stel je vervolgens de vraag ‘Tast koper aluminium aan?’, dan krijg je wel een prima en uitgebreid antwoord met tip: “Ja, koper kan in bepaalde omstandigheden het oppervlak van aluminium aantasten. Dit wordt bekend als elektrochemische corrosie of galvanische corrosie. Het gebeurt wanneer twee verschillende metalen in aanraking komen met elkaar in een omgeving met elektrolyten, zoals zoutwater, en er een elektrische stroom ontstaat tussen de twee metalen. Dit proces kan leiden tot corrosie van het ene of beide metalen.
In het geval van koper en aluminium, als koper en aluminium in aanraking komen in een omgeving met elektrolyten, zoals bijvoorbeeld bij het aanbrengen van koperhoudende antifouling op een aluminium boot, kan dit leiden tot corrosie van het aluminium. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het aanbrengen van antifouling en om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen. Het is ook belangrijk om regelmatig het antifouling en de boot te inspecteren en te onderhouden om te helpen voorkomen dat corrosie optreedt.”

Het komt er kennelijk op aan, hoe en in welke context je de vraag stelt. ChatGPT versie februari 2023 neemt dus gelukkig (nog?) geen eigen positie in (tegelijk de redding voor het werk van de columnist…), maakt wel eens een foutje, en is vrij humorloos. Tegelijk genereert de ‘taalrobot’ ook verrassend juiste antwoorden op vragen als ‘Wat is het beste boot-anker voor een modderbodem?’ (“fluke-anker“). Ook helpt de futuristische ‘AI-gimmick’ je gedachten te bepalen met ‘de vijf voordelen van het bezitten van een boot’ (weer letterlijk):

  1. “Vrijheid en avontuur: ga waar je maar wilt, op eigen tempo.
  2. Ontspanning en plezier: vaar weg van de drukte en geniet van het water.
  3. Familietijd: breng kwaliteitstijd door met familie en vrienden op het water.
  4. Unieke locaties: ontdek afgelegen plekken die alleen te bereiken zijn per boot.
  5. Belegging: je boot kan een waardevaste belegging zijn als je hem goed onderhoudt.”

Afijn, voor de nadelen van het bootbezit kun je natuurlijk ook zelf aan de slag… Al was het maar om te ontdekken waar AI in praktijk toe in staat is. En om nog even terug te komen op de beginstelling: wat mij betreft is het aantal ‘losbollen’ onder de jetski-populatie toch wel degelijk oververtegenwoordigd (..). Maar dit eerder als niet-onderbouwde mening dan als resultaat van data-geturf. Het verschil tussen een mens en een chip. Houden zo.


Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht