Informatie voor de watersporter

Jongeren beschadigen schroef eigen slepertje bij berging losgegooid schip op de Zaan

foto: Politie Zaanstad
foto: Politie Zaanstad
WORMERVEER – Vier vrienden uit Zaandam hebben in de nacht van zaterdag op zondag een heldendaad verricht: ze dirigeerden een stuurloos ronddobberend schip in de Zaan terug naar de kade.

“We waren op een feestje op een schip geweest”, vertelt Lars Jongens (21). Toen ze vanuit Zaandam terug naar Wormerveer voeren, zagen ze hoe er ter hoogte van de Zaanbrug een aantal schepen op drift was geraakt. “De trossen waren losgemaakt.” Drie schepen waren door de harde wind midden op de Zaan terechtgekomen, de rest lag nog op z’n plek.

De vrienden, die op Lars’ sleepboot voeren, kwamen onmiddellijk in actie. “Het piratenschip dreigde de brug te raken”, vertelt de Zaandammer over de onbewoonde klipper. “We hebben ‘m teruggeduwd zodat ‘ie niet tegen de brug aan zou komen.” Het gaat om zo’n groot schip dat daarmee niet alleen veel schade aan de ark, maar mogelijk ook aan de brug is voorkomen.

Schroef beschadigd
Lars’ boot raakte bij de reddingsactie beschadigd. “Bij de Zaanbrug is het ondiep”, legt hij uit. “Bij het achteruitsteken is de schroef van mijn boot beschadigd. Een verzekeringskwestie.” (RTVNH)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht