Informatie voor de watersporter

JR Yachts Introduceert de LUMEN E10

De eerste elektrische boot die volledig is ontwikkeld voor een geruisloze vaarbeleving.

JR Yachts heeft bij de Koninklijke Yachtclub in Muiden de LUMEN E10 gepresenteerd. Deze volledig elektrisch aangedreven boot van tien meter lang is een ware innovatie op het water. Speciaal ontworpen om zo geruisloos mogelijk lange afstanden over het water af te leggen, is de LUMEN E10 het resultaat van 5 jaar nauwkeurig onderzoek. Hiermee onderscheidt de LUMEN zich van andere elektrische boten, waarbij door het wegvallen van de verbrandingsmotor vaak veel andere geluidsbronnen te horen zijn.  Met het iconische bovenwaterschip – ontworpen door Mulder Design – en het efficiënte onderwaterschip, ontworpen door Jaap de Jonge van JR Yachts, biedt de LUMEN E10 een actieradius van 100 tot 160 kilometer bij een kruissnelheid van 13km/h. Het is zelfs mogelijk om achter de LUMEN in stilte te waterskiën of te wakeboarden met snelheden van 30-35 km/h. De ruime kuip, het zonnebed en zwemplateau bieden een bijzondere ervaring voor liefhebbers van elegantie en klasse. Zo ervaart men de ware rust en stilte van het zeilen, met het gemak van een motorboot.

Stel je voor: je glijdt soepel over het wateroppervlak, omgeven door stilte, alleen onderbroken door het zachte rimpelen van de golven. Geen ronkende motoren, maar het gevoel van zweven, vrij van zorgen en beperkingen – dat is de essentie van elektrisch varen op zijn best. En dat is precies wat JR Yachts haar klanten wil bieden met de nieuwe LUMEN E10, in een tijd waarin elektrisch varen een steeds grotere rol gaat spelen in grote steden en natuurgebieden. Waar andere elektrische boten alleen de hoofdmotor vervangen, is de LUMEN E10 de enige boot waarbij met jarenlang onderzoek al het geluid is geëlimineerd.  Zo beschikt de boot niet over onderdelen die nevengeluid produceren – zoals een impellerpomp of motor-gearing – en zijn ook schroeven zo ontworpen dat zij zo min mogelijk geluid produceren. Ook onderscheidt de LUMEN E10 zich op het gebied van gebruiksgemak, met een stuurinrichting die net zo reageert als in de auto. Zo is de boot ook zonder enige vaarervaring eenvoudig te besturen en gemakkelijk af te meren.

Innovatie onder het wateroppervlak

Met de LUMEN E10, die is ontworpen voor een hoger segment, zet JR Yachts een nieuw label op de markt. De rompvorm onderwater is de basis van de boot en speciaal ontworpen voor elektrisch glijden op het water. De lengte van de waterlijn en de rompvorm spelen een cruciale rol in de prestaties en het gedrag van een boot in het water. “Een gestroomlijnde rompvorm met minimale weerstand is een van de beste manieren om de energie-efficiëntie te verbeteren.” Hierdoor kun je verder varen op een enkele lading, wat vooral een rol speelt bij het optimaliseren van het bereik. Met een efficiënte rompvorm kun je meer tijd op het water doorbrengen en minder tijd doorbrengen aan de laadpaal. “Het design boven water is strak, modern en minimalistisch, waardoor het perfect synchroniseert met de romp,” aldus Jaap de Jonge, directeur van JR Yachts en ontwerper van de LUMEN E10.

Grote range en duurzame materialen
Naast de rompvorm zijn andere belangrijke aspecten die de prestaties van een elektrische boot beïnvloeden: het productieproces, de juiste motor, accu, materiaal en gewicht. Deze vormen de bouwstenen voor een vloeiende, stille en vooral efficiënte vaarervaring. Qua materiaal is er in de LUMEN E10 onder andere gebruikgemaakt van vinylester. In combinatie met de vacuüm geïnfuseerde sandwich constructie, kan de romp 50% lichter gebouwd worden dan vergelijkbare rompen in aluminium of polyester. Vinylester kan bovendien gecombineerd worden met een harde gelcoat. Dit maakt de constructie duurzaam en bestand tegen slijtage, scheuren, osmose en impact, waardoor het onderhoud en de operationele kosten minimaal zijn. “Mede dankzij het lichte gewicht heeft de LUMEN E10 bij een snelheid van 13 km/uur een grote range van 100 tot 160 kilometer op slechts één acculading. “Dit geeft veel vrijheid: je kunt de hele dag zorgeloos varen in de wetenschap dat er genoeg vermogen is om te genieten van de rust en schoonheid van het water met de zekerheid dat je voldoende afstand kan afleggen,” vertelt De Jonge.

Terug naar de essentie

De introductie van de LUMEN E10 markeert een mijlpaal in duurzaam cruisen op het water. “We zijn teruggegaan naar de essentie van varen: rust, vrijheid en ontspanning,” zegt Jaap de Jonge. “Alles is gericht op de vaartocht zelf: natuur beleven in stilte en luxe. Alle systemen, zoals het stuur, de joystick en het volledig geïntegreerd dashboard, zijn ontworpen voor intuïtieve en moeiteloze besturing onder alle omstandigheden,” aldus De Jonge.

Ter introductie gaat de LUMEN E10 op zowel Nederlandse als internationale tour. In Nederland staat met een knipoog naar haar Friese roots, een elfstedentocht door de mooiste waterrijke gebieden van Nederland gepland. zie onderstaand. Daarna gaat de internationale tour van start naar Zwitserland, Italië, en Zuid-Frankrijk.

Voor meer informatie: lumenyachts.com

Foto: Lumen Yachts

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht