Informatie voor de watersporter

Jury Volvo Ocean Race compenseert Team Alvimedica voor tijdverlies vanwege stranding Vesta Wind

Alicante, Abu Dhabi – Team Alvimedica krijgt redress (punten achteraf toegekend) voor het verleggen van koers om het aan grond gelopen Team Vestas Wind te assisteren. Dat gebeurde in de nacht van 29 november tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15.

Team Vestas Wind eindigde op de vijfde plaats van de zes gefinishte boten in de race van Kaapstad naar Abu Dhabi. Op dinsdag 30 december oordeelde een onafhankelijke jury van de ISAF (internationale zeilfederatie) dat de verloren tijd Team Alvimedica een plaats kostte. Als gevolg daarvan kreeg het Turks/Amerikaanse team een nieuwe positie voor de tweede etappe, de gedeelde vierde plek met MAPFRE van schipper Iker Martínez/ESP.

“We hebben besloten om jullie redress toe te kennen door een punt voor de vierde plek te geven, zonder de finishposities van de andere boten aan te tasten”, vertelde de juryvoorzitter Bernard Bonneau tegen de getuigen van Team Alvimedica: schipper Charlie Enright (USA) en navigator Will Oxley (AUS).

“We zijn uiteraard erg blij met deze uitspraak”, reageerde Enright naderhand. “Maar we hebben slechts 20 procent van deze race volbracht en we hebben nog een lange race te gaan. Het is fijn om dat punt te krijgen, maar het is een kleine stap in deze lange reis. Het verandert niets aan het huidige overall klassement, het heeft geen effect op de klassering van de andere boten in de afgelopen etappe, maar in een later stadium kan een punt veel waard zijn.”

Door de beslissing staat Team Alvimedica nu vijf in plaats van zes punten achter het leidende trio Team Brunel (Bouwe Bekking/NED), Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) en Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA). (Volvo Ocean Race)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht