Kaarsrechte Droogvallers

Grotere midzwaardjachten zijn er altijd al geweest en geen noviteit, maar dit type boot kan zich de laatste jaren wel in een toenemende populariteit verheugen. Het vergroten van het vaargebied is met de toenemende drukte belangrijker geworden, droogvallen een prettige vlucht ‘weg van de vaarweg’, en het aanlopen van onbekende bestemmingen – waarbij een ondiep stekende boot toch prettig kan zijn – is voor steeds meer mensen weggelegd. Voeg daarbij de technische mogelijkheden van de moderne stalen en aluminium boten (er spelen grote krachten op midzwaarden) en de vergaarde technische know how van het ophaalbare zwaard, die storingen tot zowat nul reduceert en u begrijpt de reden voor het enhousiasme voor de twee onderstaande werven.

NAZ-Schepen in Harlingen heeft zich niet alleen gespecialiseerd in ondiep stekende zeilschepen, maar brengt ook motorschepen op de markt, die niet diep steken en uitstekend rechtop kunnen droogvallen. Zowel de Noordkaper, Wadkaper als de Wanderer zijn herkenbaar als Martin Bekebrede-ontwerpen. Beide typen kennen polyester en stalen modellen. Wie op zoek is naar iets ‘eigens’ voor een groot vaargebied, doet er goed aan zich eens te verdiepen in de NAZ-schepen, die onder supervisie van Chiel de Zeeuw overigens voor een deel in Istanbul worden gebouwd.

En toeval of niet, ook de volgend zeilboot met midzwaard komt van ver. En wel uit Hongarije, waar de Nederlander Jan van der Weide behalve Pedro Boats (waarvan hij er al ruim tweehonderd bouwde) sinds kort ook de CB 38 bouwt. Dit twaalf meter lange stalen zeiljacht met hydraulisch bediend zwaard is een Koopmans ontwerp en is even geschikt voor de Zeeuwse Delta, IJsselmeer en Friesland als voor wereldomzeilingen en verre tochten. De Centreboard 38 steekt 1,20-2,50 meter diep en valt met ingetrokken zwaard keurig kaarsrecht droog.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X