123 stickers

Kapitein (v) in een mannenwereld: ‘Ik vaar op de Waddenzee tussen Harlingen en de eilanden uit tot windkracht 10’

Harlingen, Vlieland – In haar vaargebied is Barbara Minear niet alleen de enige vrouwelijke kapitein en stuurman, ze is zelfs het enige vrouwelijke bemanningslid. Hoe belandde deze Amerikaanse surfer aan het hoofd van Rederij Wadden Transport en het roer van 56 meter lange vrachtschepen?

In de vroege ochtenduren is het in de haven van Harlingen al een drukte van belang. Scheepsjongens hangen in de mast van een oud zeiljacht, druk in de weer met allerlei reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Werklieden met gele, waterafstotende overalls schrobben het dek van een nabijgelegen schip schoon. De scheepvaart, zo moge duidelijk zijn, is anno 2018 nog steeds een mannenwereld.

Een van de weinige uitzonderingen op de regel is Barbara Minear (57). Opgegroeid aan de Golden Coast van Californië werd Barbara tot beeldend kunstenaar opgeleid aan de Universiteit van San Diego. Daar raakte ze ook verslingerd aan surfen, vertelt ze over de koffie aan boord van het vrachtschip Terschellinger Bank, terwijl we over de Waddenzee varen met vijf betonstortwagens aan boord, bedoeld voor de bouw van een lokale bierbrouwerij op Vlieland. (Intermediair)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X