Informatie voor de watersporter

Kapotte hydrogeneratoren dwingen Vendée Globe-deelnemer kerst te vieren tussen de walrussen en derde plaats te vergeten

foto Jean-Marie Liot / DPPI /Vendée Globe

Parijs – De Zwitser Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) heeft in de Vendée Globe zondagochtend de verzegeling van zijn motor moeten verbreken om in de beschutting van de Auckland Islands (zo’n 300 mijl ten zuiden van Nieuw-Zeeland) bij 40 knopen wind voor anker te gaan. Reden is een noodzakelijke reparatie aan zijn hydro-generatoren, die zijn accu’s voeden en al z’n navigatieapparatuur hun werk laten doen.  Een onvermijdelijk, maar moeilijk besluit, daar de solozeiler in derde positie lag. In overleg met het wedstrijdcomité is bepaald, dat het hier om een ‘uitzonderlijke omstandigheid’ gaat, wat hem een diskwalificatie voor het gebruik van de motor bespaart.

De omweg heeft Stamm al minstens 600 mijl gekost en hem inmiddels al op een achterstand van bijna 1500 mijl op de leiders gebracht. Stamm hoopt op Kerstdag weer te kunnen vertrekken. De 49-jarige en ervaren Zwitser zal nu z’n best moeten doen om de vijfde plaats te behouden en Jean Le Cam (SynerCiel) voor te blijven. Heel alleen hoeft Stam zich overigens niet meer te voelen met Kerst, hij heeft bekijks van zeehonden, zeeleeuwen en walrussen.

Het laatste nieuws op 24 december is, dat de reparatie inmiddels zo tegenvalt en het weer zoveel is verslechterd – er dreigt storm, dat Stamm  heeft besloten weer zee te kiezen en in beschermder water nu bij Nieuw-Zeeland z’n reparaties voort te zetten.  Het aanbod van dieselolie van een Russisch onderzoekschip, dat toevallig ook de baai opzocht voor beschutting heeft de Zwitser afgeslagen. Hij wil de Vendée Globe volgens alle regels uitzeilen.  (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuws – laatste nieuws vertrek Nieuw-Zeeland)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht