Informatie voor de watersporter

Klassieke Zweedse houten boten dit weekend op beurs Klassieke Schepen

Zweden, Enkhuizen – In Zweden is er altijd hout in overvloed geweest en er waren ook houtbewerkende vaklieden te over. In de waterrijke omgeving bezat daarom al vóór de Tweede Wereldoorlog vrijwel elke Zweedse familie een boot.

Vroeger werden de houten boten op bestelling gemaakt en aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Massaproductie was er niet, dus er zijn geen twee klassieke Zweedse boten hetzelfde. Meestal zijn ze gemaakt van een combinatie van verschillende houtsoorten: een grenen romp met mahonie bovenbouw of een eiken romp met mahonie bovenbouw. Vroeger werd zelfs het nu zeldzame ‘Honduras mahonie’, een dure fijndraadse houtsoort met een dieprode kleur gebruikt. En dan zijn er natuurlijk ook nog boten die compleet van mahonie- of eikenhout zijn vervaardigd.

Liefhebbers van oud Zweeds hout kunnen een bezoek brengen aan een van de bijeenkomsten, maar ook een kijkje nemen op de Beurs Klassieke Schepen, die dit weekend in Enkhuizen wordt gehouden. Op die beurs komen overigens ook de liefhebbers van ander nautisch erfgoed aan hun trekken. (De Telegraaf Vaarkrant, Beurs Klassieke Schepen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht