Informatie voor de watersporter

Klein bootje kan het Bildt al helemaal door

Alde Leije – Het hele Bildt is nu bevaarbaar. Dankzij twee nieuwe sluizen is de hele gemeente nu bereikbaar via de Noordelijke Elfstedenroute. Tenminste, voor boten met een diepgang die minder dan 1,30 bedragen. Het uitbaggeren en verbreden van de vaarroute moet nog beginnen.

In 2013 route bevaarbaar
De aanleg van de sluizen is een belangrijke stap naar het bevaarbaar maken van de vaarroute. Dertien bruggen zijn inmiddels verhoogd naar een brughoogte van 2.50 meter. Tot 2013 wordt de vaarweg verbreed en uitgediept. Straks kunnen er boten varen met een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter en een maximale diepgang van 1.30 meter. De provinciale brug Vrouwbuurtstermolen bij Vrouwenparochie is één van de dertien bruggen die is aangepast. De bestaande brug kon niet worden verhoogd en daarom is een geheel nieuwe brug gebouwd. Deze is sinds februari 2011 in gebruik genomen door het verkeer. In de omgeving van Berlikum en in het deel Bartlehiem tot Leeuwarden is inmiddels ongeveer 340 meter aan aanleg-voorzieningen vervangen of nieuw aangelegd. Ook het nieuwe haventje in Aldtsjerk is een goede uitvalbasis om een paar dagen het gebied te verkennen.

De sluizen zijn gisteren officieel in gebruik genomen en kregen ook een naam. Die van Alde Leie draagt de naam van de in 2008 overleden PvdA-politica Anita Andriesen, die bij Wier is Schutsluis Wierstersyl gedoopt. (Friesch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht