Informatie voor de watersporter
Globe 5.80

Klein-kleiner-kleinst

Vandaag begint de tweede etappe van de beruchte Mini 650 Transat. En ‘transat’ staat daarbij voor trans Altlantische Oceaan. Een oceaanoversteek voor zeilbootjes van maximaal zes en halve meter. Wie is er zo gek om met een schip ter grote van een Valk de oceaan op te gaan? Dan kan ik je vertellen dat het nog gekker kan. Zondag start namelijk ook een race voor nog kleinere bootjes, de Globe 5.80 Transat. 


Avonturiers

In de Globe 5.80 Transat zullen zes boten (bootjes) uit vijf verschillende landen starten vanuit Lagos. Er is een tussenstop op Lanzarote (600 mijl varen) waarna er een herstart plaatsvindt voor de etappe naar Antigua. Deze tweede etappe heeft een lengte van 3.000 mijl. Omdat dit er eerste editie van de race is, alle boten zijn gloednieuw, geldt de eerste ‘korte’ etappe als een kwalificatie-race. Zeilers die het verprutsen krijgen geen startbewijs voor de echte oversteek. Raceorganisator Don McIntyre wil kennelijk voorkomen dat er op de eerste editie al doden vallen. Deze race heeft een hoog avonturiers-gehalte. De boten zijn allemaal zelf gemaakt van multiplex. 


Proeftuin

Vergeleken bij de Globe 5.80 Transat zijn de Mini 6.50 Transat-zeilers heel wat professioneler. Ook hier is de race opgedeeld in twee etappes. Maar voor deelname moet elke zeiler al 2.200 mijl hebben gevaren in wedstrijdverband. Hoewel ook deze race avonturiers aantrekt, en een oversteek in je eentje op een mini ook gegarandeerd extreme situaties oplevert, zien we hier wat anders. De Mini 650 Transat is een proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen in de botenbouw. Vooral Franse zeilers hebben vaak een heel team achter zich staan de boten zijn hypermodern en innovatief. Nieuwe technieken die op grote wedstrijdschepen worden toegepast zagen we vaak al jaren eerder in bij de Mini’s. Zo won de afgelopen editie al een boot met een badkuipvorm, de scowbow. Een plompe, volle boeg levert betere prestaties dan een scherp neusje. We zagen dit nu bij één schip in de laatste Vendée Globe (de solo-nonstop-ronde de wereld in een 60 voeter). Inmiddels lukt het om ook de relatief zware Mini’s boven het water te laten vliegen. Daarvoor worden de meest fantasierijke draagvleugels bedacht.

Goedkoop

Als reden om mee te doen aan een van de mini- of micro races noemen deelnemers het avontuur, het pure van een klein bootje zonder poespas (de meeste hebben geen bed) en het mooie van alleen zijn op de oceaan. Wat natuurlijk ook een rol speelt zijn de relatief geringe kosten van de deelname aan een van deze races. Er hoeft minder sponsorgeld bij elkaar te worden gelobby-d en sommige zeilers betalen hun project uit eigen zak. De 5.80’s zijn allemaal zelf gebouwd uit een voorgezaagd pakket. In de 6.50 klasse varen peperdure hi-tech projecten rond maar er is ook een klasse voor serie-gebouwde schepen met veel tweede-, derde- of vierdehands boten die nog prima kunnen meekomen. 

Geen Nederlanders

Helaas dit jaar geen Nederlanders in de minibootjes op de oceaan. Er is een Nederlandse 5.80 gebouwd maar dit project is stopgezet. Ons land kent diverse goede zeilers die de Minitransat op hun naam hebben en bij de meeste Transat’s was er een klein veld met onze driekleur op de boot geschilderd. Deze keer is er niemand zo gek om vierduizend mijl af te leggen op een boot niet groter dan een toervalk. Misschien ook niet zo heel vreemd.

Links:

https://www.minitransat.fr/en/
http://globe580transat.com

Foto: Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

Een moderne Mini 650:


De eerste Globe 5.80

Nederlandse Lucas Schröder in de editie van 2011:

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht