Informatie voor de watersporter
Skûtsjesilen

Knikkende skûtsjes verleden tijd

‘De knik is er weer uit.’ Het Drachtster skûtsje is weer gewoon recht. Eerder was er in de historische romp, die normaal helemaal vlak is, een knik aangebracht. In het friese SKS-skûtsjesilen doet men alles om de andere schepen te slim af te zijn. Nieuwe meetmethodes maken dat gelukkig overbodig. Voor komend seizoen is het weer de bemanning die bepalend is voor winst of verlies in het Skûtsjesilen.

Laser

De nieuwe manier van meten van de 14 SKS-skûtsjes stond al sinds 2019 op het programma maar door corona is er sindsdien geen enkele wedstrijd meer gezeild. Deze week worden alle boten in IJlst op het droge gezet. Vervolgens wordt met een laser de exacte vorm van de romp opgemeten. Op basis van een door de computer berekende formule krijgt elk schip een handicap toegewezen. 

Lengte, breedte, diepte

Omdat de schepen onderling allemaal verschillend zijn kwamen bij gewone wedstrijden sommmige schepen altijd achteraan, hoe goed er ook mee wordt gevaren. Daarom kregen de schepen in 2016 elk een eigen handicap op basis van lengte, breedte en diepgang. De regel leek eerlijk maar al gauw bleek dat sommige schepen flink in het nadeel waren. Doordat het ene schip een ronder onderwaterschip heef dan het andere kunnen flinke verschillen ontstaan. De ronde schepen zijn sneller. Vooral Langweer en Joure waren er niet blij mee. 

Knikken

De schippers verzonnen ook trucjes om de regels te omzeilen. Door de lange rechte romp van de oude vrachtvaarders te buigen ontstaat ook een soort rond onderwaterschip. De schepen werden geknikt. Niemand kon aantonen hoeveel sneller het was maar als een bemanning eenmaal gelooft dat iets werkt, dan heeft het meestal effect. De regels wisten deze vreemde praktijk niet te voorkomen. Schippers die erop aangesproken werden mompelden iets van ‘schip is uit de takels gevallen, volgend jaar weer recht’. 

Geen knikkers

Met de nieuwe meetmethode wordt de hele romp gemeten. Een knik in de romp speelt daarbij zeker mee in de formule. Het betekent een zwaardere handicap, ofwel: er moet harder worden gevaren. En wat zien we, het skûtsje van Drachten is de afgelopen maanden aangepast en de boot is weer recht gemaakt. Er zit geen gekke knik meer in het skûtsje. Ook de skûtsjes van Akkrum en Heerenveen zijn flink aangepast. 

Het SKS kampioenschap 2022 staat gepland in de periode zaterdag 30 juli t/m vrijdag 12 augustus.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht