Informatie voor de watersporter

KNRM beleefde dankzij het koude voorseizoen een relatief rustig 2013 met 5 procent minder acties

PERSBERICHT
KNRM2013IJmuiden – In 2013 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 1.993 keer uitgevaren en werden 3.333 mensen gered of geholpen. Een flinke daling ten opzichte van het jaar ervoor. In 2012 waren dat 2102 acties en 3662 geredde personen. De daling is vooral veroorzaakt door het koude voorjaar, waardoor tot en met juni 154 keer minder om hulp van de KNRM werd gevraagd.
De vrijwilligers van de KNRM staan dag en nacht klaar om mensen in nood op het water te hulp te komen. Jaarlijks gaat het in 75% van de gevallen om recreatievaart. De overige incidenten variëren van zinkende binnenvaartschepen tot het bergen van een stoffelijk overschot.
De drukste maanden voor de redders liggen dan ook in het watersportseizoen. Vorig jaar kwam die drukte pas in juli op gang, door de extreem koude voorjaarsmaanden.
Het aantal verzoeken aan de KNRM Radio Medische Dienst nam echter wel toe. Ruim 700 keer werd door zeevarenden de hulp ingeroepen van één van de artsen. De verzoeken komen van schepen die op de oceaan, ver van havens of medische voorzieningen, een zieke of gewonde aan boord hebben en daarvoor medisch advies nodig hebben. In enkele gevallen zijn deze adviezen levensreddend.
De zware stormen die in oktober en december over Nederland raasden brachten weinig noodmeldingen op het water teweeg. Relatief gezien waren er vijf keer zoveel acties bij windkracht tien dan het jaar ervoor, maar de incidenten beperkten zich tot materiële schade.
De drukste dag voor de reddingstations was zaterdag 3 augustus. Door de stevige wind kwamen vooral watersporters in problemen, waardoor 37 keer de hulp van de KNRM nodig was.
De redders waren in 2013 mede dank zij het groeiend aantal donateurs in staat hun hulp aan te bieden. De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.
Meer informatie www.knrm.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht