Informatie voor de watersporter

KNRM viert een jaar lang 200-jarig bestaan

Groots jubileumprogramma voor publiek, donateurs en vrijwilligers

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Gisteren maakte de KNRM het programma bekend en onthulde een speciaal jubileumlogo. Dat gebeurde samen met de Royal National Lifeboat Institution (RNLI), de Britse reddingmaatschappij, zij vieren in 2024 ook hun 200-jarig bestaan.

Verleden en toekomst

Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorreddingboten en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Want de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften.

Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar gebruikt worden om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.

Highlights uit het programma jubileumjaar KNRM 200 jaar

•          1 januari 2024: Start van een podcastserie met reddingsverhalen. Presentator Roelof Hemmen maakte de podcasts met de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van redders, slachtoffers en nabestaanden van reddingsacties.

•          Mei 2024: Opening van exposities over KNRM 200 jaar in twaalf maritieme musea, waaronder het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

  • 1-3 september 2024: Tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam staat KNRM 200 jaar centraal.
  • 11-14 oktober 2024: Jubileumviering KNRM 200 jaar ‘Symfonie van het Water’ in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Een muzikale en visuele ode aan de KNRM, haar donateurs en vrijwilligers door Nederlandse topartiesten. Er zijn speciale voorstellingen voor donateurs en vrijwilligers. De voorstelling staat onder creatieve leiding van Gerben Bakker en de muzikale leiding wordt gedaan door Eric van Tijn.
  • YouTube-serie: YouTuber Govert Sweep wordt bemanningslid in opleiding en zal een serie afleveringen maken over zijn ervaringen, trainingen en reddingsacties.

Speciaal logo KNRM 200 jaar

Speciaal voor het jubileumjaar ontwikkelden de RNLI en de KNRM een jubileumlogo. Het nieuwe logo werd op 20 juni tijdens het World Maritime Rescue Congress in Rotterdam onthuld door Jacob Tas, directeur KNRM en Mark Dowie, directeur Royal National Lifeboat Institution (RNLI). De Britse reddingmaatschappij viert in hetzelfde jaar als de KNRM haar 200-jarig bestaan.

Historie KNRM

Tot in 1824 bestond er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief waarbij de staat in 1809 roeireddingboten ter beschikking stelde, liep op niks uit door gebrek aan lokale motivatie en toezicht. Een noodlottige reddingsactie door een aantal kustbewoners van Huisduinen in 1824 veranderde alles. Het was de aanleiding voor een particulier initiatief een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang. In die 200 jaar heeft de KNRM meer dan 130.000 mensen gered.

Voor meer informatie: knrm.nl

Foto: KNRM

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht