Koers houden bij veranderend tij

Exclusief Zeilinstituut Blauhûster Polle heeft z’n bakens verzet. En hoe. De in 2011 volledig gerestaureerde stelpboerderij en Vinea-zeilschool (“Jouw vakantie, onze aandacht”) is nu – zo lezen we – ‘van alle luxe en comfort voorzien’. De potentiële klantjes worden verleid met tweepersoonskamers, een eigen regendouche en toilet. En vervolgens: “We zorgen er zelfs voor dat elke ochtend je bed wordt opgemaakt. De chef-kok bereidt een heerlijke en gezonde 4-gangen maaltijd, waar je na een dag zon en water van kunt genieten. Rondom het zeilinstituut is heel veel ruimte, dus je kunt gek doen en lawaai maken zoveel je wilt…. ”

Regendouche, eigen toilet, roomservice, chef-kok, 4-gangen maaltijd, een grenzenloze vrijheid…. Inderdaad, doe eens gek, ik heb het vier keer moeten lezen. Kinderen die je met deze praat paait – of ouders – missen toch een behoorlijk stukje van het leven, of ze hebben het al gemist en zijn al verpest. Zo ontneem je dat kroost mooi de laatste kans om te ontdekken dat de lol van het zeilkamp toch juist zit in het improviseren, het voor jezelf zorgen, een bord vol frites, in het maken van vriendjes en vriendinnetjes, in de rij voor het toilet of in het keten op de slaapzaal. De individualistische upgrading in luxe van Exclusief Zeilinstituut Blauhûster Polle is in de crisis van 2013 al zowat een anachronisme, maar maakt het voor die arme bloedjes van kinderen nu nog moeilijker het verschil tussen ‘luxe’ en ‘aandacht’ te ontdekken. Daarmee help je ze toch niet echt, zelfs al zouden deze vakanties in een korte termijn behoefte voorzien…

’t Is ook niet simpel, koers houden in veranderende tijden. Dat weten ook de HISWA jachtmakelaars. Die vinden de diensten van de doehetzelfjachtmakelaar.nl al sinds 2011 een ‘andersoortige activiteit, die zij niet willen ondersteunen’. Anders gezegd, de doehetzelfjachtmakelaar.nl is het HISWA lidmaatschap geweigerd. En dat is vreemd, want het bedrijf van de professionele zeiler Bouwe Bekking brengt net zo goed verkoper en koper bij elkaar, en begeleidt beide partijen ook in het verkooptraject. Het enige verschil is, dat de HISWA dit doet met mensen van vlees en bloed en Bekking met een digitaal stappenplan.

Doehetzelfjachtmakelaar.nl beweert, dat je een jacht óók veilig kunt kopen en verkopen zónder de klassieke jachtmakelaar en bijbehorend courtage. Ja, dat wil je als bestaande jachtmakelaar natuurlijk niet horen. Zelfs al is het waar, en elke dag meer waar… Hamvraag is hoe je met de nieuwe realiteit omgaat. Om aan te haken bij nieuwe tijden is protectionisme de afgelopen vijftien jaar keer op keer een slechte keuze gebleken. Mogelijk stelt het de executie wat uit, maar het vergroot de kans op het totaal missen van de digitale boot. In plaats je kop in het zand te steken, kun je ook in dit geval maar beter om je heen kijken. Want de markt van het onroerend goed ging de botenmarkt voor met jaap.nl (‘géén makelaarskosten, 257.709 koophuizen’) en makelaarsland.nl. Bij makelaarsland.nl bespaar je ook duizenden euro’s, maar staat je huis wel op Funda van de gevestigde NVM makelaars. Makelaarsland.nl biedt in samenwerking met de klassieke makelaar een mooie mix van vroeger en nu.

Veranderingen zijn nooit populair en lastig voor bedrijven of beroepsgroepen, die iets te verliezen hebben. De slechtste optie voor de bestaande orde is het gevecht aan te gaan met representanten van deze veranderingen. Want ook dat gebeurt. Er zijn zelfs jachtmakelaars die gedreigd hebben op 27 en 28 april 2013 niet naar de Bataviahaven Botenshow in Lelystad te komen als de doehetzelfjachtmakelaar.nl daar ook zou zijn (‘Er moet ons toch iets van het hart…’ posting dd 14-03-13 van organisator Joop van Diest).

De beste optie voor de HISWA-makelaars lijkt me toch de werkelijkheid onder ogen te zien en vast te stellen, wat de eigen toegevoegde waarde in de digitale wereld zou kunnen zijn. Want dat die er is, staat als een paal boven water. Zie Makelaarsland. Ik heb geleerd dat voor bedrijven en beroepen ‘die iets te verliezen hebben’ samenwerken met de digitale nieuwkomers ‘die niets te verliezen hebben’ de beste manier is om tijdig de bakens te verzetten en zo te overleven.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink