Informatie voor de watersporter

Komend weekeinde overvolle Sleepbootdagen in Nijkerk

Nijkerk – Burgemeester Gerard Renkema en oud-wethouder en solo-zeiler Goos Terschegget openen op zaterdag 3 september om 11.00 uur op de sleepboot Magda de 11e editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen. Om 10.30 uur stappen ze aan boord van twee opduwers om de vlootschouw van de ruim 45 boten af te nemen.

Terschegget nam in 1984 nam met zijn zeiljacht Volharding deel aan de Observer Single Handed Transatlantic Ocean Race van Plymouth in Engeland naar New Port Rhode Island in Amerika. Hij voltooide de monstertocht over de Atlantische Oceaan in 41 dagen en 20 uur en behaalde een 63e plaats. In Amerika bracht hij een bezoek aan de stad Schenectady, welke in 1662 is gesticht door de Nijkerker Arendt van Curler. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting Nijkerk-Schenectady.

Op donderdag 1- en vrijdag 2 september komen de sleepboten aan. Onder het varend erfgoed bevindt zich sleepboot Trip, van Ton van Krimpen uit Rijswijk. Zijn sleepboot werd tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis, in mei jongstleden, gekozen tot Sleepboot van het Jaar. De Trip is in 1939 als riviersleper gebouwd.

Wim van Hooren, de laatste oud-parlevinker van Nederland, komt met zijn varende supermarkt.

De voormalige Havendienst Nijkerk, nu Zeldzaamheid geheten, is aanwezig. Van 1927 – 1932 was het bootje eigendom van de gemeente Nijkerk en versleepte het de plaatselijke baggermolen om de Arkervaart , de enige verbinding met de Zuiderzee, versneld op diepte te houden. De sleepboot werd ingezet om schepen van en naar de zeesluis te slepen. (nijkerk.nieuws.nl, www.nijkerksesleepbootdagen.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht