Informatie voor de watersporter

Koning blijkt tijdens bezoek aan botterwerf in Spakenburg goed op de hoogte van larikshout

Spakenburg – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten afgelopen dinsdag 24 oktober een bezoek aan Spakenburg. Ze bezochten daar de oudste nog actieve scheepswerf in Nederland en de museumhaven.

Aan het eind van het rondje dat zij door Eemland maakten, kreeg het koninklijk paar een rondleiding door de museumhaven van Spakenburg en over Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Marco Venendaal, sinds 2015 eigenaar van de botterwerf, gaf uitleg over de Bunschoter botter, over de ambachtelijke wijze waarop wordt gewerkt aan deze schepen en over hoe dit vak voor de toekomst kan worden behouden.

De koning stelde gerichte vragen… over de mast die gemaakt werd en of het goede larikshout nog wel te krijgen is in Nederland. Hij wist zelf al dat hoe hoger de lariks groeit, hoe beter het hout is. Ook wilde hij graag weten hoe lang het vervangen van een gang (een langsscheepse reeks planken) duurde. Venedaal na afloop: “Het is een eer en het is fantastische PR voor je bedrijf.” (Binnenvaartkrant, www.botterwerf.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht