Informatie voor de watersporter

Koning opent MARIN’s SOSC en ervaart ‘reddingboot van de toekomst’

Zijne Majesteit de Koning opende dinsdagochtend 28 mei het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Met het symbolisch omzetten van een telegraaf zette de Koning ‘de zee van de toekomst’ in beweging. Na deze openingshandeling kreeg de Koning een rondleiding in het SOSc. Daar simuleerde MARIN die zee van de toekomst in grote bolvormige en bewegende simulatoren: een emissieloos schip van de toekomst op waterstof en met windvoortstuwing, een onderhoudschip voor offshore windturbines met kranen en onderwaterdrones en een nieuwe KNRM-reddingbootklasse Nh1816. Naast de Koning waren ook de Commissaris van de Koning, de burgemeester van Wageningen en vertegenwoordigers van de Nederlandse maritieme sector en de ministeries van EZK, IenW en Defensie aanwezig bij dit event.

Met deze wereldwijd unieke onderzoeksfaciliteit draagt MARIN bij aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceaan. Bemanningen kunnen in het simulatorcentrum worden voorbereid op maritieme operaties die steeds complexer worden doordat containerschepen groter worden, het verkeer op zee toeneemt en weerpatronen onvoorspelbaarder worden. Alle simulatoren kunnen aan elkaar worden gekoppeld om situaties na te bootsen met meerdere schepen die onder moeilijke omstandigheden op zee opereren, zoals de reddingboten van de KNRM. De nieuwe simulatoren worden ook gebruikt voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality technieken en het monitoren van onbemande schepen. Ook kan MARIN in het SOSc onderzoek doen naar Human Factors: het functioneren van de (KNRM-)bemanning in moeilijke omstandigheden. MARIN zet nautisch en hydrodynamisch onderzoek in om schepen, platforms, windturbines en havens te optimaliseren en werkt aan innovaties om duurzame energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee te realiseren.

Lees het volledige bericht op: knrm.nl

Foto: KNRM

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht