windverwachting

Koning opent sluis Stavoren op Bestevaer 56ST ‘HannaH’ als onderdeel theaterspektakel

kmy_stavorenStavoren – De Bestevaer 56ST ‘HannaH’ heeft vandaag een sleutelrol gespeeld bij de opening van de nieuwe Johan Frisosluis in Stavoren.

Terwijl op en om het water bij de nieuwe sluis een theaterspektakel bezig was, stapte Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander aan boord van de Bestevaer 56ST ‘HannaH’. Daar werd hij welkom geheten door onder andere de Commissaris van de Koning en de Kamerheer, maar ook door Eeuwe Kooi, eigenaar van KM Yachtbuilders en mevrouw Zwart, eigenaresse van ‘HannaH’.

Ondertussen voer Eeuwe Kooi het schip richting de kom voor de sluis, waar het theater in volle gang was. De hoofdrolspeelster overhandigde vanuit een sloep een symbolische sleutel aan de Koning. Deze gouden sleutel werd door de Koning vastgemaakt aan de voorschootval en door hem omhoog gehesen. Voor het publiek op de kant was de sleutel zo goed te zien, tussen de voorstag en de mast.

Langzaam openden de sluisdeuren zich, en terwijl ‘HannaH’, met op het voordek de Koning, de sluis in is gevaren is deze officieel geopend. Na het vastmaken in de sluis ging de Koning van boord voor activiteiten op de wal. De ‘HannaH’ bleef nog even liggen en kon daarna weer huiswaarts richting Makkum.

Voor KM Yachtbuilders kwam de uitnodiging om deel te nemen aan dit evenement als een verrassing. De organisatie was op zoek naar een –in Nederland gebouwd- zeiljacht met een bijzondere uitstraling. De Bestevaer jachten kwamen al snel ter sprake en tijdens een werfbezoek is besloten om ‘HannaH’ te gebruiken voor de opening. Uiteraard een ‘grutsk’ (trots) moment voor KM Yachtbuilders om hieraan mee te mogen werken. (www.kmy.nl, ‘Johan Friso-sluis Stavoren feestelijk geopend’ – Friese Meren en foto’s van bouw en opening)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X