Informatie voor de watersporter

Koninklijke Nederlandse Munt onthult unieke herdenkingsmunten voor 200-jarig bestaan KNRM

Op 4 april heeft de Koninklijke Nederlandse Munt bijzondere herdenkingsmunten van 5 en 10 euro gelanceerd voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dit gebeurde op bijzondere wijze: vanaf een reddingboot van KNRM Urk werd de herdenkingsmunt onthuld, door deze uit het water te halen. De munt, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, staat stil bij de onbeschrijfelijke moed van de KNRM vrijwilligers die, met gevaar voor eigen leven, al 200 jaar de zee op gaan om mensen te redden. De herdenkingsmunten zijn direct te bestellen op www.knrm.nl

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos.”

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en krijgt nu dus ook een herdenkingsmunt.

Dynamisch muntontwerp
Het KNRM 200 jaar Gouden Tientje is ontworpen door Coralie Vogelaar, in samenwerking met ontwerper Hendrik-Jan Grievink. De voorzijde van de gouden munt bevat de afbeelding van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. Zijn ogen richten zich op de horizon. Bovenin start de tekst ‘Willem-Alexander Koning der Nederlanden’, welke in een halve cirkel doorloopt. Voor de keerzijde van de munt is de zee van een heel andere kant zichtbaar: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt. Op de keerzijde staat ook de tekst ‘Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1824 – 2024’. Rechts bovenin op het Gouden Tientje zijn het munthuisteken en muntmeesterteken te vinden.

Voor meer informatie: knm.nl

Foto: KNRM en Koninklijke Nederlandse Munt

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht