Informatie voor de watersporter

Koploper Golden Globe Race Jean-Luc Van Den Heede krijgt vlak voor de finish nog een zware storm te verduren

Les Sables d’Olonne – De eerste plaats in de Golden Globe Race kan de 73-jarige Jean-Luc Van Den Heede nauwelijks meer ontgaan met nog nauwelijks 500 mijl te gaan tot de finish voor Les Sables d’Olonne en Mark Slats op 400 mijl achter hem. Maar desondanks zit er na 27000 mijl en bijna zeven maanden toch nog venijn in de staart van de solo wereldomzeiling zónder de hulp van moderne elektronica. Zoals het er nu naar uitziet zal de Rustler 36 Matmut van Van Den Heede maandag de finish bereiken, maar voor zondag wordt er voor de Atlantische Franse Westkust nog een windsnelheid verwacht van 40-55 knopen (8-10 Bft) uit het noordwesten.

Jean-Luc Van den Heede krijgt op de valreep zondag in de Golf van Biskaje nog een zware storm te verduren

Slats zal met z’n Ohpen Maverick – ook een Rustler 36 – iets minder last krijgen van de storm. Maar van inhalen kan onder ‘normale omstandigheden’ nauwelijks nog sprake zijn. Terwijl het verschil tussen de twee zeilers tot de finish op 15 januari nog maar 50 mijl bedroeg. Een extra bewijs hoe in het laatste gedeelte van de race ervaring heeft bijgedragen aan de slimme navigatie van de zeeveteraan Van Den Heede.

De enige kans die Slats nog heeft om in de buurt van zijn concurrent en de overwinning te komen is, dat Van Den Heede in de storm alsnog te maken krijgt met averij. Met name de gerepareerde verstaging van zijn mast baart zorgen. Maar dat is al sinds Kaap Hoorn het geval. De Golf van Biskaje geldt als de achtertuin van de Fransman. Hij weet als geen ander dat als de storm echt zou toeslaan, hij er verstandig aan zal doen niet te dicht onder de kust te komen, en de storm voor top en takel ‘af te rijden’. Dat kan hem extra mijlen en tijd kosten. En de finale om de eerste plaats mogelijk toch nog spannend maken. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht