Informatie voor de watersporter

Kunstenaar Joop Overkleeft trekt in zijn expositie in GalleryMaritime water uit elkaar

PERSBERICHT
Middelburg – In de maanden november en december brengt GalleryMaritime het werk van een vertrouwde bekende, Joop Overkleeft. In 2004 exposeerde Overkleeft met fotowerk dat op heel bijzonder papier was gedrukt waardoor het gefotografeerde een illusoir effect kreeg. Sinds die laatste ontmoeting in het Zeeuwse is deze kunstenaar sterker geworden in zijn expressie. De titel Balanceren op de Grens zegt het ook. In zijn recente werk komt duidelijk naar voren dat de stap van realiteit naar abstractie, de spil van zijn werk vormt. Overkleeft manipuleert de realiteit. Door verandering van vormen en kleuren ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. De beelden die dat proces oplevert zijn soms ver van het oorspronkelijke. Door sterke vereenvoudiging, herhaling en specifieke ordening van zijn waarnemingen herschept de kunstenaar. Wat daarbij overblijft zijn beelden zonder verwijsbare betekenis in een meestal minimalistische context.
De kracht van de beperking en de confrontatie van een dissonant zijn steeds aanwezige fenomenen in het werk van Overkleeft. Ook het ambachtelijke in de schilderkunst trekt hem aan, het opbrengen van de verf, laag over laag, de kleuren die elkaar beïnvloeden; de textuur en de glans. Tegelijkertijd werk hij experimenteel met andere materialen dan verf. De fotografie gebruikt hij als start van het proces waarbij hij het eindresultaat van minder belang acht. Het is meer het proces in het maken van keuzes die ertoe leiden dat er een beeld ontstaat. “Je loopt daarbij steeds aan tegen het moment van stoppen of verder gaan, dat is de spanning waarbinnen mijn werk ontstaat.”
Tijdens de Kunst& Cultuurroute van 6 november is de kunstenaar van 14.00 uur in de galerie aanwezig om toelichting te geven op zijn werk. De expositie van Joop Overkleeft is t/m 31 december. Toegang in de galerie is, zoals altijd, gratis.
Lezen in de galerie en bladeren in maritieme boeken kan dus ook. Er liggen maritieme boeken, waaronder het nieuwe boek van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders 2011, ter inzage en te koop.
GalleryMaritime is regulier geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, na afspraak tel. 06 22591452 en elke 1e zondag van de maand (ook voor groepen).
Meer informatie www.gallerymaritime.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht