Informatie voor de watersporter

Kunststof bootrompen van thermoharders herbruikbaar zolang materiaal maar niet te klein is

Zwolle – Veel boten en windmolenbladen zijn gemaakt van niet-smeltbaar kunststof. Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim blijkt dat dit zogenaamde thermoharde composiet herbruikbaar is. Namelijk als versterkend element in nieuwe producten. De afvalstroom composietproducten in Nederland is naar schatting 4.500 ton per jaar. Naar verwachting groeit de stroom de komende jaren. Er was nog geen bruikbare methode om de materiaalstroom beter en nuttiger te hergebruiken.

Bootrompen en rotorbladen
De studenten van Hogeschool Windesheim van het KIEM-VANG-onderzoeksproject onderzochten hoe je thermoharde vezelversterkte kunststoffen opnieuw kunt inzetten. Ze ontdekten twee belangrijke afvalbronnen: de rompen van kleine bootjes en de rotorbladen van windmolens. Die rotorbladen zijn vaak nog niet versleten. Maar veel kleine windmolens maken plaats voor grotere exemplaren met een hogere energieopbrengst.

Ook keken de studenten naar mogelijkheden voor hergebruik. Het materiaal voor hergebruik mag niet te klein zijn. Dan biedt het veel stevigheid en kan het dienen als versterkend element in nieuwe producten. Op die manier kun je er zware, stevige dingen mee maken. Die komen vooral van pas komen in de grond-, weg- en waterbouw. Denk aan stempelschotten, de platen onder de poten van een hijskraan. Of aan schotten voor oeverbeschoeiing. (rvo.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht