windverwachting

Kwaliteitslabel alliantie drie Vlaamse opleidingen voor de pleziervaart heet 'Q-Cluster'

PERSBERICHT
Antwerpen, Oostende, Deinze (België) – Zowel de Vlaamse examens stuurbrevet als de Belgische vaaropleidingen zijn in beweging. Drie gevestigde opleidingen met aanvullende faciliteiten hebben nu een samenwerkingsovereenkomst getekend om te proberen enigzins lijn te brengen in de nogal onoverzichtelijke markt. Doel is zelfs tot een betrouwbaar kwaliteitslabel te komen.
Uitgangspunt:

 • door het ontbreken van up-to-date kwaliteitsnormen en beroepsethiek rond opleidingen voor de pleziervaart is er een overaanbod aan informatie op de markt rond de beschikbare vaarbewijzen en hun inzetbaarheid in de zowel internationale als nationale yachtingwereld.
 • de klant is daar uiteindelijk de dupe van, ziet door de bomen het bos niet meer, krijgt in veel gevallen onvoldoende “value for money” of wordt soms ronduit verkeerd geïnformeerd.

Oplossing:

 • Channel Sailing, Aventura Plus en Offshore Navigation zijn drie vooraanstaande spelers op de Belgische watersportmarkt
 • deze drie prominente spelers, die complementaire diensten aanbieden, gaan nu een samenwerkingsverband, een alliantie aan.
 • primair doel van deze samenwerking is het aanbieden van een compleet opleidingsgamma, afgestemd op de noden van de klant. Het aanbod van de drie scholen is perfect complementair, waardoor het volledige opleidingsspectrum wordt afgedekt.
 • de alliantie is gestoeld op een gezamenlijk streven naar de hoogste kwaliteit betreffende dienstverlening en het continu streven naar verbetering.
 • de alliantie voldoet aan de behoeftes van de beginnende watersporter, de niet-commerciële yachting en de aspirant-professional in de yachtingwereld.

Het aanbod:
Een volledig en complementair pallet aan van vaaropleidingen. Van Theorie tot Praktijk. Van Binnenwateren tot Offshore en Oceaan. Van Zeil- tot Motorjachten

 • Aventura Plus als RYA training centre; Na de overname van Naviclass, nu actief in de ganse Benelux met thuishaven Roompot Marina Kamperland, Oosterschelde
 • Channel Sailing: actief in de basis theorie en praktijkopleidingen voor het stuurbrevet en charter van zeiljachten vanuit hun basis in Zeebrugge.
 • Offshore Navigation: Opleiding Belgische Jachtman en Jachtnavigator, GMDSS-SRC, Radar, Astro Navigatie

Benadering:

 • de alliantie stelt een charter op waarin duidelijk omschreven staat waartoe elk van deelnemende bedrijven zich verbindt en waarop de klant die beroep doet op hun diensten, kan rekenen.
 • de alliantie is een open structuur waartoe ook andere bedrijven kunnen toetreden, mits zij zich verbinden tot het naleven van het charter en complementair zijn qua product/dienst.

Kwaliteitslabel
De normen waarvoor elk bedrijf uit de alliantie voor staat, worden gebundeld in een kwaliteitslabel. Elke partner mag/moet dit label voeren in haar commerciële communicatie.
de gekozen naam van het kwaliteitslabel is: ‘Q-Cluster’
Ambitie:
De doelstelling is om als alliantie ‘Dé referentie’ te worden in de markt van de watersportopleidingen.
Meer informatie www.channelsailing.be, www.aventuraplus.be, www.offshore-navigation.be

2 Berichten

 • Sailor

  7 jaren geleden / 31 januari 2015 om 09:28 uur

  “door het ontbreken van up-to-date kwaliteitsnormen en beroepsethiek rond opleidingen voor de pleziervaart is er een overaanbod aan informatie op de markt rond de beschikbare vaarbewijzen en hun inzetbaarheid in de zowel internationale als nationale yachtingwereld.”
  Dus de oplossing is drie van zulke bedrijven bij elkaar smijten en zeggen dat je de beste bent, onderstreept door een zelfuitgeroepen kwaliteitslabel???
  By the Way: Q-cluster? https://www.facebook.com/CbsClusterQ

 • Véronique Claus

  7 jaren geleden / 31 januari 2015 om 18:42 uur

  vooreerst reageer ik in eigen naam en verberg ik me niet achter een pseudoniem.
  Wanneer de overheid onvoldoende de aanbieders controleert en maar laat begaan, de aanbieders van zichzelf vinden dat ze allemaal goed bezig maar er in de praktijk wordt vastgesteld dat er zeker in België allerlei cowboypraktijken worden toegepast, klanten opleidingen worden aangesmeerd waar ze achteraf moeten vaststellen dat ze werden misleid etc, dan is het logisch dat er een tegenreactie komt. Kwaliteit is geen cijfer van 10 op 10 maar een constant streven naar verbetering.
  Alles start bij een correcte en transparante communicatie. Het is finaal de klant die beslist wat voor hem belangrijk is. En eens beslist dat de opleiding ook aan zijn/haar verwachtingen voldoet.
  Concurrentie is prima. Maar dan wel de klant tegemoet treden met transparante en correcte informatie

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X