Laatste deelnemer Vendée Globe 2016-17 Sébastien Destremau gefinisht en vanaf 13:00 uur in de haven van Les Sables

Les Sables d’Olonne – Vannacht is Sébastien Destremau (52) als laatste nog op zee verkerende deelnemer aan de Vendée Globe 2016-17 na 124 dagen gefinished op de 18de plaats. De Franse zeiler heeft er precies 50 dagen langer over gedaan dan de winnaar Le Cléac’h.

Destremau heeft de wereldomzeiling volbracht in een boot die in 1998 is gebouwd en daarmee de oudste boot van de vloot was. Hij had de IMOCA – die al aan twee edities (2000 en 2008) had meegedaan en niet over een zwenkkiel, foils of andere moderne aanpassingen beschikte, in Zuid-Afrika gevonden. Net als voor Pieter Heerema, was het ook voor Destremau een persoonlijk avontuur. De laatste beschikte echter over een minimaal budget van 350.000 euro. Een gebroken mast een paar weken voor de start dreigde zelfs nog even roet in het eten te gooien. Destremau noemde zijn onderneming al voor de start op 6 november ‘geconcentreerde eenvoud met een fiets zonder dérailleur’.

Pieter Heerema (NL), schipper No Way Back, feliciteert Sebastien Destremau (FRA), schipper Technofirst Face Ocean met zijn 18de plaats. (Foto Jean-Marie Liot / DPPI / Vendee Globe)

Gedurende zijn hele reis is Destremau achtervolgd door technische problemen en probleempjes, variërend van een generator die al direct na het vertrek niet werkte en die hij met behulp van zeildoek en touw telkens weer na een heel ritueel aan de start kreeg, tot water dat de boot binnenkwam. Voordat hij aan de Stille Oceaan begon, heeft hij drie dagen voor anker gelegen om zijn boot in zo’n staat te brengen, dat het toch weer een verantwoorde tocht naar Kaap Hoorn zou worden. Sindsdien zeilde hij al als laatste zo’n 1000 mijl achter Pieter Heerema.

In één ding excelleerde Destremau wel: de atypische deelnemer produceerde dagelijks video’s van zijn reparaties en ervaringen en verwierf daarmee een ruime populariteit. Naar verwachting zal zijn opwachting vanmiddag vanaf 13:00 uur MET in het kanaal en de haven van Les Sables als laatste deelnemer van de Vendée Globe dan ook bepaald niet onopgemerkt voorbij gaan… (Nauticlink, Vendée Globe en nieuws, Twitter – @VG2016)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X