123 stickers

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester verspeelt eerste plaats, maar eindigt toch nog als tweede in ISAF Wereldbekerwedstrijden 2015

foto Jesus Renedo / ISAF
foto Jesus Renedo / ISAF
Abu Dhabi – Zeilster Marit Bouwmeester scoorde op de slotdag van de finale van de ISAF Wereldbekerwedstrijden 2015 een achtste plaats in de medalrace. De Friese zeilster verspeelde daarmee haar koppositie in de ranglijst aan de Zweedse Josefine Olson. Bouwmeester pakte het zilver. Het brons ging naar de Deense Anne-Marie Rindom.

ISAF Wereldbekerfinale Grand Final
De beste 20 zeilers van de vijf speelrondes van de ISAF Wereldbekerwedstrijden zijn uitgenodigd voor de ‘Grand Final’ in Abu Dhabi. Dit toernooi, dat wordt georganiseerd in acht olympische zeilklassen dit jaar, is korter met slechts drie dagen ‘fleetraces’ met 20 deelnemers per klasse en één afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Het totale prijzengeld, te verdelen onder de medaillewinnaars, is USD 220.000,- . De winnaar neemt USD 10.000,- mee naar huis, Bouwmeester pakt USD 6.500,-.

Bouwmeester: “Jammer, deze afsluiting van zo een goede week”
Marit Bouwmeester begon heel goed aan de medalrace. Tot aan de bovenboei lag de zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg vooraan met de Engelse Young. In het daaropvolgende rak voordewind draaide de wind en verspeelde Bouwmeester haar voorsprong.

Bouwmeester reageerde als volgt: “In dit nieuwe format vaar je maar zes wedstrijden, waarvan je de slechtste ook nog mag aftrekken. Dan krijgt de medalrace met dubbele punten wel heel veel lading. Dit is in het afgelopen jaren getest en het is wat mij betreft gebleken dat het niet bij onze sport hoort. Zeker als je dan ook nog een medalrace vaart waar men de race eruit moet persen omdat de wind aan het afnemen is, en overal en nergens vandaan komt. Dan is de impact wel heel erg groot.”

Training voor WK Laser radial
Marit Bouwmeester die zich in 2014 als eerste Nederlandse sporter op naam kwalificeerde voor Rio 2016, gebruikte dit evenement vooral om zich met coach Jaap Zielhuis voor te bereiden op het Wereldkampioenschap in de Laser radial klasse in Oman van 20 tot en met 26 november 2015.

Bouwmeester sluit af met de volgende reactie: “Ik ga nu naar huis om te rusten en dan zo laat mogelijk en uitgerust mogelijk weer terug te komen. Ik heb de afgelopen twee maanden non-stop gevaren en moet nu herstellen voor het WK. Vooral de laatste drie weken in deze hitte waren energie-slopend. En daarvoor trainden we in Scheveningen en hadden we drie weken lang heel veel wind. Ik heb heel veel zin in het WK. Ik heb dit jaar veel progressie geboekt maar het komt er nog niet helemaal uit. Ik wil dat in Oman straks kunnen laten zien.” (Sailing.org Abu Dahbi 2015, www.bouwmeestersailing.nl)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X