Informatie voor de watersporter

Laser-zeiler Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio

DEN HAAG – Rutger van Schaardenburg heeft vrijdag voor de kust van Aarhus op ondubbelzinnige wijze aangetoond dat hij momenteel de beste Nederlandse zeiler is in de olympische Laserklasse. Op de laatste dag van het EK in Denemarken verzekerde hij zich van de eerste plaats in het eindklassement. Met de Europese titel schakelde hij zijn Nederlandse concurrent Nicholas Heiner resoluut uit in de kwalificatiestrijd voor een olympisch ticket naar Rio 2016.

Een jaar lang stuivertje wisselen
De nationale selectiestrijd tussen Van Schaardenburg en Heiner loopt al sinds eind 2014 en was een continu ‘stuivertje wisselen’. Zo werd Van Schaardenburg in augustus 2014 tweede op het testevent in Rio, maar werd Heiner vervolgens nog geen maand later wereldkampioen. Ook op een aantal andere vooraf bepaalde toernooien lieten beide zeilers zien dat ze aan elkaar én aan het Olympisch niveau gewaagd waren. Teneinde deze strijd vóór het Testevent in Rio (augustus 2015) af te ronden werd het volgende bepaald: het ticket naar Rio gaat naar degene met het beste opgetelde resultaat van het WK in Canada en dit EK in Denemarken

Strijd lag open tot allerlaatste race
Met licht-weer condities en de inmiddels bekende windshifts begonnen Heiner en Van Schaardenburg vrijdag aan een voor hen beladen dag. Spanning zelfs al vóórdat de boten in het water liggen. Waar de avond ervoor werd afgesloten met een, volgens de organisatie, tweede plek voor Van Schaardenburg en een vierde voor Heiner, en dus Van Schaardenburg in de lead in de selectiestrijd, werd in de ochtend bekend dat Van Schaardenburg naar de derde plek was gezakt. Ineens stond Heiner in de selectiestrijd weer op voorsprong. Eens te meer werd duidelijk hoe klein de verschillen zijn tussen beide mannen. Zo klein, dat de allerlaatste race pas de doorslag gaf.

Ineens valt alles op z’n plek
Van Schaardenburg zeilde vandaag een derde plek in race 11, en sloot de allerlaatste race winnend af. Om het ticket naar Rio te bemachtigen moest hij minimaal 1 boot tussen hemzelf en Heiner houden in het eindklassement, en dat is gelukt.

“Lekker!!!” Dat was het eerste dat Van Schaardenburg uitschreeuwde toen hij, staand op z’n boot met een gebalde vuist in de lucht, de laatste race van vrijdag winnend afsloot. En hij wist het: Europees kampioen en door naar Rio. In één keer. De kersverse kampioen:

“Die selectiestrijd die spookt natuurlijk al een jaar door m’n hoofd. Ook op het WK was er al behoorlijk wat spanning, en daar heb ik echt van geleerd, ik ben met veel zelfvertrouwen dit toernooi ingegaan. En ik wist ook: het moet nú gebeuren! Poeh, het was een nek-aan-nek race zeg….. Maar tijdens de finals, met twee dagen licht-weer condities, ben ik er heel goed uitgekomen. En dan valt ineens alles op z’n plek! En nu op naar Rio. Super. Ik zie mezelf wel als medaillekandidaat.. maar we hebben nog een jaar te gaan natuurlijk.”
Voor Van Schaardenburg wordt Rio 2016 zijn derde deelname aan de Olympische Spelen.

Ongeloof en niet gepland
Nicholas Heiner begint race 11 onfortuinlijk met een 17e plek. Een score die hij niet kon gebruiken in de final races, omdat hij deze niet meer mocht aftrekken. Toch was het nog allemaal mogelijk in race 12. Maar hij ging niet goed van start en werd uiteindelijk 21e in die race. Wat hem een vijfde plek op het Europees kampioenschap opleverde.

Heiner: “Tja, het ging niet goed, dit had ik niet in de planning staan. De hele week goed gevaren, ik sta 2 punten voor aan de start van dit EK en het ging lekker. Een mindere wedstrijd gehad maar dat werd een aftrek, en dan nu dit. Na de eerste race wist ik al dat het moeilijk zou worden. En toen werd ik de tweede wedstrijd gesandwiched bij de start, waardoor ik achter de grote groep belandde. Ik zag Rutger ver voor me en toen wist ik eigenlijk al dat het over was. Tja. Ongeloof. Niet gepland. Ik heb wel heel even een traantje gelaten ja. Maar goed, ik had uiteindelijk tweede moeten worden, 1 plek achter Rutger. En dat heb ik zelf uit handen gegeven vandaag. En nu? Geen idee, ik ga eerst fietsen met wat vrienden in Limburg.” (Omroep West, Nauticlink)