Laura Dekker World Sailing Foundation

Laura Dekker steekt opnieuw oceaan over

Laura Dekker, de zeilster die als jongste rond de wereld zeilde, in haar eentje. Het was de zomer van 2010 dat heel Nederland een mening had over Laura’s droom. Uiteindelijk bepaalde de rechter dat ze mocht gaan. En ze vaart nog steeds. Nu met groepen kinderen van de leeftijd waarop ze zelf was toen ze de oceaan wilde ontdekken.


Klaar voor de reis

Laura (1995) woonde in haar leven in totaal een jaar in een huis. Ze werd geboren tijdens de zeven jaar lange wereldreis van haar ouders. Op haar zesde bouwde ze haar eigen zeilvlot, later kreeg ze een Optimistje. Toen ze 10 jaar was mocht ze een oude Hurley 700 van een vriend van haar vader opknappen. Op haar elfde ging ze op vakantie met dit zeewaardige jachtje met de naam Guppy. Zeven weken in haar eentje door Friesland en naar de Waddeneilanden. Uiteindelijk kocht ze de Hurley en zeilde ermee naar Engeland toen ze dertien was. Die trip was voor Laura het bewijs dat ze klaar was voor een wereldreis.

Anderhalf keer

Omdat Laura dan de jongste zeiler was die de wereld rond zou zeilen, nam ze contact op met de pers. Het nieuws van haar plannen was als een lont in een kruidvat. Heel Nederland wilde zijn zegje doen. Vooral niet-zeilers hadden weinig begrip voor Laura’s drang om te varen. Jeugdzorg ging zich ermee bemoeien en dreigden Laura uit huis te plaatsen. Pas na tien maanden en acht rechtszaken kregen Laura’s ouders de verantwoordelijkheid over hun kind terug. In die tijd kreeg de jonge zeilster heel wat over zich heen. Eerst werd ze somber en wilde opgeven maar toen begon ze te vechten en te kijken naar oplossingen. Ze begon cursussen te volgen en regelde een grotere boot dan haar vertrouwde Guppy van zeven meter. Een strategie die werkte want op haar veertiende vertrok ze met haar nieuwe Guppy: een rode kits van 12 meter. Twee jaar later voltooide ze haar wereldomzeiling. Om vanaf de Caraïben meteen door te varen naar Nieuw Zeeland waar ze is geboren. Daarmee zeilde ze eigenlijk anderhalf keer de wereld rond.

Jonge mensen

In Nieuw Zeeland werkte Laura met oudere kinderen in een buitenlessen. Ze merkte dat ze deze jongeren graag mee wilde op zee om hen de lessen te laten leren die ze zelf had geleerd in de 80.000 mijl op zee. Langzaam werkte ze toe naar deze droom. En inmiddels zeilt ze met haar Laura Dekker World Sailing Foundation lange tochten met jonge mensen. Haar schip heet nog steeds Guppy, het is ook nog steeds een rode kits. Maar de huidige Guppy heeft een lengte van 72 voet (22 meter). En zo steekt ze op dit moment weer de Atlantische Oceaan over met een groep 12-16 jarigen, haar partner Sander Vogelenzang en haar eigen zoontje. De trip is een zes maanden durend ‘rondje Atlantic’. En ondertussen leert ze aan kinderen van de leeftijd waarin ze het zelf zo moeilijk had om door te zetten, keuzes te maken en in jezelf te geloven. 

Laura Dekker Wiorld Sailing Foundation

Of bekijk de laatste blog vanaf zee.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X