Le Cléac’h (Banque Populaire) rondt na 47 dagen als eerste Kaap Hoorn in Vendée Globe 2016-17

Parijs – Om 13:34 Nederlandse tijd heeft de nummer één in de Vendée Globe, de Fransman Armel Le Cléac’h (Banque Populaire VIII) Kaap Hoorn gerond in de recordtijd van 47 dagen en 32 minuten vanuit Les Sables d’Olonne. Hiermee is hij 5 dagen, 5 uur en 38 minuten sneller dan het vorige record in de Vendée Globe van François Gabart in 2012.

Kaap Hoorn in de recordtijd van 47 dagen... (foto Curutchet/DPPI/LeCleach/Vendée Globe)
Kaap Hoorn in de recordtijd van 47 dagen… (foto Curutchet/DPPI/LeCleach/Vendée Globe)

Na 17.480 mijl gevaren te hebben met een gemiddelde snelheid van 15,5 knopen rondt Le Cléac’h de fameuze kaap voor de derde keer in z’n leven als professioneel zeiler. Maar voor de eerste keer in koppositie in de Vendée Globe (eerder lag hij bij de legendarische kaap in derde (2008) en tweede (2012) positie – ook niet onverdienstelijk).

De Engelsman Alex Thomson (Hugo Boss), die kampt met een gebroken foil, ligt op een achterstand van 762 mijl en zal Kaap Hoorn waarschijnlijk eerste Kerstdag als tweede ronden.

Armel Le Cléac’h, Banque Populaire VIII: “Ik heb de champagne tevoorschijn gehaald, dat probeer ik bij elke passage. Om te genieten van het land, dat nu weer in de nabijheid is. Ik zie de Kaap aan de horizon. Magnifiek, de lucht is wisselend bewolkt, felle opklaringen wisselen af met donkere wolken. De wind wisselt tussen de 17 en 30 knopen.” (Nauticlink, Vendée Globe, live posities, ‘Le Cléac’h lijkt af te koersen op winst zeilwedstrijd Vendée Globe’ – De Volkskrant)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X