123 stickers

LED vondst voor zwemvesten van Spinlock en elektrisch stabilisatievin van Humphree gedeelde winnaars 25-ste DAME Award

METS_DAMEAmsterdam – Bij de opening van de internationale vakbeurs voor de toeleveringsindustrie van de jachtbouw en watersportaccessoires zijn de prijswinnaars bekendgemaakt van de 25-ste DAME Design Award. Om deze mijlpaal te vieren heeft de jury niet één maar twee ex-aequo winnaars aangewezen. Het betreft de ‘Lume-On’ simpele LED vondst in de categorie veiligheid van Spinlock uit Engeland, en het technisch meer complexe ‘Electric Stabilising Fin & Interceptor System’ van het Zweedse Humphree.
In een onverwachte wending in vergelijking met alle eerdere edities van de DAME Design Award, bevond de jury zich ditmaal in een patstelling bij het bepalen van de eindwinnaar. Het ging tussen een van de laagst geprijsde deelnames en een van de complexere inzendingen. Uiteindelijk was er slechts een oplossing mogelijk − breken met de competitietraditie van slechts één eindwinnaar en het 25-jarig jubileum extra glans geven door twee gezamenlijke winnaars aan te wijzen van de DAME Design Awards 2015.
Zorgvuldig proces
“Het DAME beoordelingsproces is uniek. Alle inzendingen worden fysiek bestudeerd door elk lid van de tienkoppige jury”, zo legt Sarah Westdijk uit, Maritiem productmanager bij RAI Amsterdam. “Dankzij deze zorgvuldige aanpak kunnen ze de producten in elke categorie zien, voelen, proberen en testen − een flinke taak met de 133 inzendingen van dit jaar. De beste gingen door naar de tweede ronde en daar werden ze nog nauwkeuriger onderzocht voordat er categoriewinnaars werden aangewezen. In de eindronde koos de jury vervolgens de twee gezamenlijke winnaars.”
De Spinlock Lume-On™ is een klein led-licht dat kan worden bevestigd onder de long van elk reddingsvest. Bij activering wordt de long gebruikt als diffuser waardoor het hele reddingsvest licht afgeeft. Ontworpen voor gebruik samen met bestaande reddingsvestlichten en verkocht per twee stuks, maakte de slimme benadering van de Lume-On, de eenvoud van de toepassing en de zeer lage kosten grote indruk op de hele jury.
De elektrische stabilisatievin & interceptorsysteem van Humphree oogstte lof van de jury om een aantal eigenschappen – de 24V DC servo van de stabilisator, de vin met een rotatie van 360° (om het krabben van het anker tegen te gaan), de beveiligde bevestiging van de vin (ontworpen ter bescherming van de waterdichtheid van de romp bij contact) en de volledige integratie met de triminrichting van de interceptor. De jury vond het totale systeem een indrukwekkend staaltje technologie met vele ontwerpdisciplines − een duidelijke stap voorwaarts qua comfort op het water.
Een rijke diversiteit
“We kregen een uitzonderlijk sterke reeks producten te beoordelen bij dit 25-jarig jubileum van de DAME Design Awards”, merkt juryvoorzitter Bill Dixon op. “Het was lastig om categoriewinnaars aan te wijzen door de hoge kwaliteit van de inzendingen in de jurykamer. Over veel inzendingen moest lang worden gesproken voordat we overeenstemming bereikten − zelfs de bijzondere vermeldingen waren een lastige klus. Maar dit was de enige manier waarop we recht konden doen aan de kracht en de diversiteit van de ontwerpresultaten die bezoekers van het METSTRADE evenement met eigen ogen kunnen zien tijdens de vakbeurs.”
Alle categoriewinnaars worden uitgebreid gepresenteerd als onderdeel van het InnovationLAB op het evenement. Zoals altijd wacht de winnaar − en in dit geval de winnaars − een reis die wereldwijde bekendheid zal opleveren.
“De deelnemers aan de DAME Award van dit jaar geven duidelijk aan dat de sector investeert in productontwikkeling voor de toekomst”, aldus Dixon. “Over de hele breedte zien we interessante nieuwe concepten en innovatieve ontwerpideeën opkomen. We kijken ernaar uit om volgend jaar nog meer exposanten te verwelkomen als uitdaging voor onze zeer ervaren jury met professionele kennis van scheepsarchitectuur, interieurontwerp, toepassingen voor eindgebruikers, scheepsbouw en industrieel ontwerp.
De Categoriewinnaars van dit jaar
Scheepvaartelektronica en gerelateerde software
Simrad HALO Puls-compressie Radar
Interieurapparatuur, inrichting, materialen en elektrische aansluitingen in hutten
WAECO CRX-80S
Jachthavenapparatuur, scheepswerfapparatuur en scheepsbouwgereedschap en -materiaal
Tru-Design Load Bearing Collar
Dekapparatuur, zeilen en verstaging
NautiBuoy Maritieme Multifunctionele Opblaasbare Platforms
Kleding en apparatuur voor bemanning
Henri Lloyd Flex 3D Jacket
Reddings- en veiligheidsapparatuur
Spinlock Lume-On™
Machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en aansluitingen
Elektrische Stabilisatievin & Interceptorsysteem van Humphree
Gezamenlijke Winnaars DAME 2015
Elektrische Stabilisatievin & Interceptorsysteem van Humphree
Spinlock Lume-On™
Speciale Vermeldingen
Scheepvaartelektronica en gerelateerde software
Navionics Dock-to-dock Autorouting
FLIR AX8 Maritiem Thermisch Bewakingssysteem
Interieurapparatuur, inrichting, materialen en elektrische aansluitingen in hutten
Solgaz gaskookplaat zonder open vlam GPC-2
Dekapparatuur, zeilen en verstaging
Colligo Marine ELHF, Extralicht Oprolsysteem voor Voorzeil
Lewmar EasyAir
Spinlock Rig-Sense
Kleding en apparatuur voor bemanning
TackingMaster door IDFX
Reddings- en veiligheidsapparatuur
Regatta AD EXPLORER drijfvest
Machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en aansluitingen
Van Oossanen Hull Vane
Er namen in totaal 110 producten uit 24 landen deel aan de 25ste jubileumeditie van de DAME Design Award competitie. De shortlist bestond uit maar liefst 51 producten en deze nominaties zijn tijdens de METSTRADE show allemaal te zien in de DAME stand. Hieruit koos de Jury de Gezamenlijke DAME Winnaars, samen met 7 Categoriewinnaars en 9 Bijzondere Vermeldingen.
De DAME Awards brengt een groot aantal belangrijke mondiale lanceringen van scheepvaartproducten samen met wereldberoemde experts in scheeps- en industrieel ontwerp en bouw, consultants uit de bedrijfstak en ervaren eindgebruikers.
Het doel van de wedstrijd is het totaalgebruik van design tijdens de gehele levenscyclus van een product te bevorderen en onder de aandacht te brengen; van het eerste idee tot de fabricage en de beleving in handen van de beoogde gebruiker. De jury weegt ook de algehele impact op de pleziervaartsector, de geschiktheid voor het beoogde doel, de mate van innovatie, de kosteneffectiviteit van het product en de milieuafdruk.
Meer informatie: www.spinlock.co.uk, www.humphree.com, www.metstrade.com, DAME Design Award

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X