Informatie voor de watersporter

Lekker cluppie probleem BN-ers op één boot

Wie had kunnen ‘dromen’ dat een wereldwijde pandemie nog eens een deel van de Nederlandse watersportondernemers ten goede zou komen? De boten – voornamelijk de kleinere – waren deze zomer niet aan te slepen. En een zwemvest is een zwemvest, die koop je al snel bij elke boot, ongeachte de lengte. Het kan verkeren.

Maar de glazen bol is wel zo weerbarstig, dat niemand durft te voorspellen, hoe bestendig de opleving is. En of we volgend jaar op herhaling kunnen. Watersportondernemers en booteigenaren dromen natuurlijk van een structureel opgaande lijn. Goed voor de kassa en de waarde van je bezit. Afijn, laten we even geen beren zien… Want hoe dan ook, dankzij het coronavirus (..) telt de watersport op dit moment in elk geval weer mee!

Zelfs zo, dat ook SBS getroffen is door ’t virus. Het watersportvirus wel te verstaan. Het TV-station in het populaire genre gaat er direct mee aan de haal. Komende herfst brengt de zender de serie ‘Alle hens aan dek…’, een copie van het Belgische ‘Over de Oceaan‘. Maar die zeilen van Lanzarote naar Guadeloupe écht de oceaan over. En alleen al afgaande op de titel van de Nederlandse versie, kun je meteen raden, dat wij het goedkoper kunnen… Daarvoor heeft de producent een aantal BN-ers gevonden, die óf veroordeeld zijn, óf omstreden zijn geweest, ófwel geen afscheid kunnen nemen van de eerder vergaarde roem en spotlights. Het lijkt wel een aangepaste versie van ‘Dreamschool’!

De groep mag met schipper Hans Bouscholte meezeilen op de Kings’ Legend. Een Swan 65, deelnemer aan de Whitbread 77-78, die te koop staat. Het persbericht vertelt dat ze ‘de Noordelijke Oceaanroute afleggen, van Las Palmas recht door de Atlantische Oceaan met als eindbestemming Nederland’. Nu ja, met een omweggetje: via de Fastnet Rock bij Ierland. Maar bij de ‘Noordelijke Oceaanroute’ denk ik toch eerder aan een transatlantische trip vanuit Halifax of Newfoundland ofzo. Daar gaat het bij mij al verder mis.

En wie ze gevonden hebben voor deze ‘reality zeilerij’? Actrice Imanuelle Grives (vorig jaar nog veroordeeld tot twee jaar cel voor drugshandel en -bezit – RTL Nieuws), acteur Victor Reinier (‘Val vriendin Reinier was een ongeluk’ – Het Parool), Caroline van Eeden (‘Caroline van Eeden zegt geen ruzie te hebben met familie Meiland’- Nu.nl), Marco Kroon (‘Marco Kroon veroordeeld tot werkstraf van 100 uur – NOS), en Rintje Ritsma (‘Rintje Ritsma werd lamlendig van lege agenda’ – NU.nl). Ik geef toe, dit is bij elkaar gezocht, maar ik hoefde niet lang te zoeken. Ook SBS, of beter gezegd producent Vincent TV producties, wist niets beters te vinden – of wilde niets beters vinden – om ‘een brede groep kijkers ter wille te zijn'(..).

De schipper zal er een centje mee verdienen, en de opstappers wellicht ook. Goed, het blijft zeilen en in elk geval leuk voor Ritsma, kleinzoon van een skûtsjeschipper en zelf in het bezit van een aluminium Koopmans 43. Terwijl het selecte cluppie ‘BN-ers’ volgens het persbericht zonder enige ervaring als bemanning moet dienen. Klopt dus ook al niet…

Nou, afwachten dus maar, of deze bemanning recht gaat zetten, wat krom lijkt. Of dat het daar op de Kings’ Legend lachen, gieren brullen à la Meilandjes wordt. Wellicht beleven we tegen die tijd net de tweede coronagolf en staat ons hoofd er helemaal niet naar… Want de toekomst blijkt toch lastig te voorspellen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht