Lekker weer helpt Friese bootverhuurders slechte zomer een beetje te vergeten

Leeuwarden – Het kwik stijgt boven de twintig graden. Dat betekent ijsjes eten en bootjevaren. Het mooie weer maakt voor veel ondernemers de mindere zomer een beetje goed.

Warme septembermaand
Vandaag loopt de temperatuur op tot 25 graden en gisteren liet de zon zich ook veelvuldig zien. September was een warme maand, meldt het KNMI. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt – waar het KNMI is gevestigd – op ongeveer 15,7 graden, tegen een langjarig gemiddelde van 14,5. September 2011 eindigt daarmee op de negende plaats in de rij van warmste septembers sinds 1901.

In De Bilt werden in de hele maand veertien warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) gemeten, tegen tien normaal. De uitsmijter kwam afgelopen week. Tot vrijdag noteerde het KNMI in De Bilt zes zomerse dagen (met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger), tegen twee gemiddeld. Juli steekt hier triest bij af. Niet één zomerdag in die maand.

Bootverhuur
De schade wordt nu wat ingehaald. Vanwege het lekkere weer kiezen veel mensen ervoor nog even het water op te gaan. De botenverhuurbedrijven hebben het extra druk door mensen die op het laatste moment besluiten te gaan varen.

Alex Stoeten van Stoeten Motorjachten in Lemmer heeft nog veel bootreserveringen voor dit weekend gekregen op het laatste moment. ,,De week begon goed met de weersvoorspellingen en dan begint het bij de mensen toch wat te kriebelen. Zo van: kunnen we nog weg? Ik denk dat 40 procent van de aanvragen die ik heb gekregen last minute is. En dat is echt aan het lekkere weer te danken. Ik ben er in ieder geval tevreden mee.”

Bij Ottenhome in Heeg gaat het ook hard met de botenverhuur. Nagenoeg alle valkjes van het bedrijf liggen op de Hegemer Mar. Maar dat is vanwege het Nederlands Studenten Kampioenschap zeilen, dat sowieso zou plaatsvinden. ,,Ook de verhuur van zeilbootjes en sloepen gaat goed”, zegt Alisa Alberts, mede-eigenaresse van Ottenhome. ,,Zo wordt het slechte seizoen nog een beetje goedgemaakt. Wat ons betreft mag het nog een maand zo blijven.” (Friesch Dagblad)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X